RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Путін відправив військові кораблі до Середземного моря: карта та реакція НАТО

У Середземномор’ї це може бути ще одним центром ескалації відносин між Російською Федерацією та колективним Заходом. Москва направила свої військові кораблі до Сицилійської протоки. Вони вже пройшли Ґібралтар. Такі дії викликали великі побоювання у керівництва Північноатлантичного альянсу, а у Пентагоні у зв'язку з цим заговорили про другий фронт української кризи.

Про це написало видання LaRepubblica.

Повідомляється, що мова йде про шість військових кораблів, які призначені для доставки бронетехніки та піхотинців прямо на берег гіпотетичного супротивника. За допомогою цих кораблів Росія теоретично може створити плацдарм із 60 танків та 1500 морських піхотинців.

При цьому в Міністерстві оборони Російської Федерації якийсь час тому заявляли, що вони проведуть військові навчання в акваторії Середземного, Північного та Охотського морів. У них мають взяти участь понад 140 військових судів та понад 10 тисяч військових.

На думку деяких журналістів, є причини побоюватися, що ці навчання можуть бути частиною планів Кремля щодо захоплення України.

Тим часом бойові судна РФ уже супроводжують військові кораблі Заходу. Серед них крейсери США, бойові судна Франції та Британії, а також іспанські фрегати. Крім цього, ситуацію контролюють відразу три розвідувальні літаки НАТО. Вони проінспектували кораблі, що вийшли з Балтійського моря.

Спершу патрульний протичовновий літак P-8A Poseidon вилетів з авіабази Сігонелла на італійському острові Сицилія. Після цього до нього приєднався літак управління та цілевказівки Boeing E-8C, який вилетів з авіабази в Німеччині.

Третім став британський розвідник Boeing RC-135W, який прийшов із авіабази Мілденхолл.

"Експедиція Балтійського флоту створила максимальну бойову готовність у штаб-квартирі НАТО", - пише видання.

Багато журналістів зазначають, що ці військові маневри поступово набирають інтенсивності і можуть стати "другим фронтом української кризи". Такий сценарій розвитку подій раніше описував офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.

При цьому у матеріалі видання повідомляється, що на два дні раніше військовий супутник зафіксував інше "підкріплення" російських військових кораблів. Це був крейсер "Варяг", який прибув із Тихоокеанського флоту. Його супроводжували фрегат та заправник. Також у Середземному морі помічений розвідкорабель "Василь Татищев". Ймовірно, він може стати учасником маневрів.

Ці судна попрямували до Суєця, щоб йти по водах між Сирією та Кіпром.

"У цьому сильному м'язовому випробуванні відповідь НАТО буде настільки ж потужною. Три авіаносці - крім "Трумена", французького "Де Голля" та італійського "Кавура" - супроводжувала дюжина бойових кораблів і два атомні підводні човни. Наприкінці цього тижня два флоти проведуть паралельні навчання в тому самому районі: східне Середземномор'я, ключ доступу до Босфору і, отже, до України", – пишуть журналісти.

"Ще одна демонстрація того, наскільки глобальним є виклик, кинутий Кремлем. І наскільки зростає рівень ризику, з яким стикається планета", - йдеться у статті.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Міноборони оцінили ймовірність окупації Харкова російськими військами.