RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Легітимність трибуналу щодо агресії Росії визначатиме широка міжнародна підтримка - нардеп Олександр Мережко

Створення трибуналу щодо злочину агресії має міжнародну підтримку, і це визначатиме легітимність суду для притягнення до відповідальності керівництво Росії за злочин агресії.

Про це заявив Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко під час конференції "Відповідальність Росії за злочини в Україні: інституції, процедури і роль юристів", організованої Агенцією системних комунікацій.

"Ідея вже зафіксована на міжнародному політико-правовому рівні. Це надзвичайно важливо для нас. І на це вже можна посилатись", - зазначив нардеп.

Український парламент працює над тим, аби переконати більше держав долучитися до міжнародного договору, на підставі якого може бути створений спецтрибунал: "Чим більше, тим краще для легітимності цього процесу", - зазначив нардеп.

Парламентською асамблеєю Ради Європи прийняті Резолюції, де підтримується ідея запровадження спецтрибуналу щодо злочинів РФ проти України. Європейські політики підтримують створення трибуналу, аби РФ понесла відповідальність за агресію проти України. Правовою підставою для його створення може бути резолюція ГА ООН або ПАРЄ, або обох організацій.

За словами Олександра Мережка, за основу можна взяти статут Нюрнберзького процесу, під час якого судили представників Третього Рейху. На лаві підсудних, на переконання Олександра Мережка, мають бути не тільки політичні лідери РФ, але й всі, хто мав відношення до прийняття рішень про вчинення акту агресії проти України.

"Якщо ми подивимось матеріали Нюрнберзького трибуналу, то там окрім воєнних злочинів вищого політичного керівництва згадуються і економічні лідери, навіть питання виникали щодо релігійних лідерів... Важливо додати ще і пропагандистів. Є прецедент, це Юліус Штрейхер – один з пропагандистів Третього Рейху. Це коло осіб має бути широким, охоплювати не тільки безпосередньо тих, хто приймав рішення, але і тих, хто підсилював за допомогою пропаганди, фінансування і, скажімо так, релігійного благословення", - наголосив Олександр Мережко.

В процесі створення трибуналу може відігравати роль і Міжнародний кримінальний суд. Але МКС розглянути це не може, бо РФ не є стороною Римського статуту, а перспективи ухвалення Радою безпеки ООН відповідної резолюції теж не є реальними.

Нардеп зазначив, що Україні треба ратифікувати Римський статут, і у ВР є міжфракційне об’єднання, яке просуваю цю ідею: "Треба ратифікувати вже зараз, тому що позитивні аспекти значно переважують можливі ризики".

У Верховній Раді раніше було утворено міжфракційне об'єднання "Трибунал для російських агресорів", до якого увійшли 50 нардепів. Співголовами стали Олександр Качура та голова Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.

У конференції взяли участь голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, голова Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики Олександр Мережко, голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, який очолює Комісію з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас, народний депутат Сергій Власенко, член президентської Робочої групи з опрацювання питання створення спецтрибуналу Олег Гавриш, керівник Секретаріату Офісу Уповноваженого з прав людини Роман Романюк, виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс, ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт, модератор заходу Марина Ставнійчук - ексчленкиня Венеційської комісії.