RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Результатом зустрічі Зеленського з Байденом має стати нова «Касабланка», — Мережко

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Мережко вважає, що Україні потрібні домовленості з партнерами, зокрема із США, подібні до домовленості «Касабланка» між США та Британією у 1943 році щодо гітлерівської Німеччини.

Про це Мережко розповів «Апострофу».

За його словами, президент США Джо Байден навряд чи приїде на Саміт миру у Швейцарію 15-16 червня.

«Зараз повідомляють про можливу зустріч Зеленського і Байдена на полях саміту G7. У мене є відчуття, що Байден не приїде особисто на Саміт миру у Швейцарію. Хоча 10% ймовірності я залишаю», — зазначив він.

У будь-якому разі, як прогнозує Мережко, зустріч Зеленського і Байдена буде продуктивною.

«Байден сам якось сказав таку річ: врешті-решт, міжнародні відносини — це міжособистісні відносини», — наголосив парламентарій.

Президент США, як підкреслює голова парламентського комітету, дуже покладається на думку свого радника із національної безпеки Джейка Саллівана.

«Той є генератором ідей у питаннях зовнішньої політики. Тож, треба зустрічатися і з самим головою Білого Дому, і з його помічником», — впевнений він.

«Про що треба говорити із Байденом? Один із натівських полковників мені сказав: вам потрібна нова «Касабланка». Мається на увазі конференція 1943 року, де США та Велика Британія прийняли принципове рішення, що вони не підуть на жодні компроміси із нацистською Німеччиною. Ішлося про те, що має бути лише беззастережна капітуляція Німеччини», — додав Мережко.

За його словами, Україні потрібно, щоб Байден, щоб Сполучені Штати як лідер вільного світу визначилися із метою.

«А мета має бути — повна поразка Росії. І щоб вона повністю звільнила окуповані території. Не те, щоб підтримувати Україну «стільки, скільки потрібно». Це розмита позиція. Але лише після того як визначимо точну мету, пазл складеться. Ми будемо знати, які інструменти треба для її досягнення», — зазначив Мережко.