RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

30 вересня

29 вересня

Всі новини

Президент Фінляндії запропонував почати мирні переговори між Україною та РФ і назвав чотири умови

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що вже було "досягнуто точки", коли необхідно починати перемовини між Україною та РФ щодо досягнення миру і назвав низку умов, як зробити такі переговори прийнятними для України.

Про це він заявив в інтерв'ю Le Monde.

Так, серед умов, які є необхідними для України, він назвав обговорення можливості деокупації захоплених агресором територій, надання гарантій безпеки Україні, притягнення до відповідальності військових злочинців з РФ і допомога у відновленні.

"Перший стосується територій, які зараз окуповані Росією, і це буде лише його (Зеленського) рішенням. По-друге, Україні потрібні гарантії безпеки. І тут ми можемо допомогти через двосторонні угоди та можливий шлях до НАТО і, звичайно, до Європейського Союзу. По-третє, необхідне правосуддя для переслідування російських воєнних злочинців. І, нарешті, Зеленський потребує підтримки для відновлення своєї країни", - розповів Стубб.

При цьому, він зазначив, що Україна на фронті перебуває у більш сильній позиції, ніж на початку літа: "Немає ніякого російського прориву. За даними нашої розвідки, Росія не просувається вперед, а її втрати ще більші, ніж раніше", - пояснив президент Фінляндії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше спікер голови Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Росія не проти мирних переговорів з Україною і президентом Володимиром Зеленським, але вважає, що до них мають бути долучені провідні західні країни.