RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Луценко назвав відділення прокурорів від слідчих фінальним ударом по радянській системі

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що перехід слідства з Генпрокуратури до Державного бюро розслідувань знищить радянську модель та покінчить із всевладдям ГПУ, залишивши за нею нормальні функції процесуального керівництва та підтримки обвинувачення в судах.

Таку думку Луценко озвучив в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.Нет».

«Слідство має піти з Генеральної прокуратури в ДБР. Якщо ми створимо ДБР у січні, воно запрацює наступного листопада. Тоді ми зможемо до кінця року отримати дієздатну структуру, яка забере звідси слідство. І нарешті радянську модель, коли слідчий і прокурор змовляються в одному кабінеті, буде знищено», - підкреслив генпрокурор.

При цьому Луценко наголосив, що реформування прокуратури триває, зокрема, відбуваються відкриті тести та конкурси на посади у місцеві прокуратури з залученням до комісій представників громадськості.

«Кожен третій керівник місцевих прокуратур і ще 2,5 тисячі кандидатів на 600 вакансій проходять наразі через цей процес. Моя гордість у тому, що тоді з-поза системи було лише 12% кандидатів. Нині – 73%. Люди починають вірити у можливість змін. А згодом – трава проб’ється через асфальт. Ці люди через рік-два зможуть піднятися на обласний рівень. Де з квітня також запускається вже конкурсна система призначень. Наступного року запрацює і прокурорське самоуправління, і вже не я, а певний орган буде знімати і призначати на посади», - зазначив Луценко.