Експерт розповів, чому Кличко хоче віддалитися від Порошенка

Охолодження у відносинах між командами президента України Петра Порошенка і мера Києва Віталія Кличка пояснюється, в першу чергу, президентськими амбіціями останнього і ситуацією навколо українського олігарха Дмитра Фірташа. Таку думку висловив у коментарі "Апострофу"політолог Олексій Якубін.

"Поділ президент - мер було вироблено у Відні за участю пана Фірташа, і цей поділ включав у себе домовленості: з одного боку - за посадами, з іншого боку - що спільної партійної роботи. Зараз ситуація з Фірташем змінюється, і я пов'язую це охолодження у відносинах в тому числі і з цим", - заявив політолог.

За його словами, помітну роль відіграють і бажання столичного мера стати президентом країни, що прекрасно бачать в оточенні Порошенка. "І у команді у президента це розуміють, вони розглядають один одного як тимчасових союзників", - підкреслив Якубін.

Він також звернув увагу на те, що Кличко намагається дистанціюватися від глави української держави і його партії. "Кличко як мер не може бути главою якоїсь політичної сили, цим він мотивує своє бажання піти з посади глави БПП, але тут є й інша причина: він не хоче асоціюватися з ними", - зазначив політолог.

Крім того, за словами експерта, Кличко також пішов проти волі Банкової, коли намагався допомогти меру Львова Андрію Садовому зі сміттям.

Детальніше про зміни в стосунках між мером Києва і президентом України читайте в матеріалі "Президентський УДАР: що відбувається між Кличком і Порошенком".