З'явилося пояснення, чому поліція погано розслідує інциденти зі стріляниною на українських вулицях

Невдала реформа правоохоронних органів є однією з причин, через яку поліція погано справляється з розслідуванням інцидентів зі стріляниною на вулицях міст України.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловили декілька експертів.

Колишній старший слідчий з особливо важливих справ ГУ МВС Руслан Сушко не заперечує, що реформа поліції була вкрай необхідна. Проте в результаті реформування були втрачені кваліфіковані кадри, агентура, напрацювання і дані. За його словами, це призвело до того, що в країні практично відсутня противага злочинності та її нічим стримувати.

На недостатню кваліфікацію поліцейських вказує і директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

"Слідчих залишилася неприпустимо мізерна кількість: близько 40% кваліфікованих професіоналів, ще 40% малопрофесійні і 20% - некомплект", - говорить він.

Аналітик Українського інституту майбутнього Денис Монастирський додає, що слідчі мають велике навантаження і їх сили в першу чергу спрямовані на розслідування очевидних злочинів, а справи, що вимагають маси слідчих дій практично не розслідуються.

На думку голови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, причиною є й те, що співробітники МВС почали фальсифікувати статистику, так як від них знову стали вимагати розкриття.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна перетворюється в тир: три способи припинити стрілянину на вулицях".