Джерело розповіло, скільки українські політики платять блогерам і ботам за пости в мережі

Практично кожна українська політсила користується послугами блогерів і ботів в своїй роботі, при цьому платить як мінімум по 5 гривень за кожен коментар і набагато більше за пости.

Про це "Апострофу" розповіло джерело в українському політикумі, яке побажало залишитися невідомим.

За його словами, кожна партія, особливо в період виборів, використовує бот-акаунти для накруток лайків і коментарів, а також лідерів громадської думки (загальноприйнята назва російською – лидеры общественного мнения, ЛОМы) для боротьби з конкурентами і для поширення пропаганди.

"Вартість накрутки лайків на одному пості – від 100-200 грн. Вартість коментарів – від 5-10 грн за коментар. Вартість поста "ЛОМа", якщо це не йде врозріз з його думкою – від 100 дол. Є і дешевше – за 50 дол., але це слабкі або ангажовані "ЛОМи". Пабліки готові публікувати інформацію політиків за суми від 500 до 2000 грн. Іноді під час виборів робиться подвійна націнка "за політику" в пабліку", - розповів співрозмовник.

На користуванні послугами ботів були помічені президент України Петро Прошенко, нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий і екс-заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. Також відомо, що боти "Народного фронту" по ситуації підтримують Порошенка і працюють в зв'язці з "порохоботамі". Послугами ЛОМ користуються також "Батьківщина" і "Рух нових сил", при цьому жодна з цих політсил не має штатних "ботоферм" або експертних пулів.

Детальніше про використання ботів українськими політиками читайте в матеріалі "Апострофа": "Порохоботи" і не тільки: скільки українські політики платять за війни в мережі".