RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Уряд має повернути контроль над цінами і тарифами - Мазурчак

“Наш край” вимагає від влади негайно повернутись до державного регулювання цін на продукти харчування та зупинити підвищення комунальних тарифів, інакше неконтрольоване зростання цін “з’їсть” підвищення мінімальних зарплат та обіцяне урядом підняття пенсій. Про це заявив співголова партії “Наш край” Олександр Мазурчак, спрямовуючи відповідне звернення до Кабміну.

За його словами, уряд має негайно втрутитись у ситуацію з ціноутворенням, повернути контроль над цінами та зупинити зростання тарифів.

“Відмова уряду від контролю над цінами та неефективна політика призвели до того, що з початку року соціальні продукти харчування здорожчали на 20%. Це свідчить про те, що підвищення мінімальних зарплат “з’їдається” зростанням цін. Уряд має негайно поновити державне регулювання цін на соціальні продукти”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Він наголосив, завдяки невдалим рішенням уряду, більшість продуктів харчування сьогодні стали недоступними для багатьох українців.

“Сало, свинина і яловичина здорожчали відповідно на 16, 27 та 17 грн. Кілограм сала сьогодні коштує 57 грн, свинина – 104 грн, а яловичина – 111 грн. Загалом, лише за офіційними даними інфляція з початку року сягнула 10,2%, вийшовши за межі встановленого Нацбанком України цільового діапазону на поточний рік. Сьогодні пенсіонери можуть собі дозволити лише хліб та яйця, а м’ясо та м’ясні вироби стають все більш недоступними”, – наголосив Олександр Мазурчак.

Він додав, що наміри влади підвищити ціни на електрику на 20% спровокує нове зростання цін.

«Уряд повинен негайно припинити маніпулювати прогнозами та наводити неіснуючі аргументи для підвищення тарифів. Врешті-решт українці опиняться перед вибором – їсти чи платити за комунальні послуги», – відзначив Олександр Мазурчак.

Невдалою назвав співголова партії “Наш край” і політику влади щодо підтримання курсу гривні.

“Лише від початку осені курс долара зріс з 25,69 до 26,53 грн. Такими темпами прогнозовану на 2018 рік вартість долара на рівні 30 гривень буде досягнуто вже до кінця цього року. Зрозуміло, що різке зростання курсу долара призведе до подальшого зростання цін та комунальних тарифів, якщо не вживати дієвих заходів. “Наш край” закликає владу навести лад на валютному ринку та не допустити подальшого знецінення доходів та заощаджень українців”, – підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, 1 липня набула чинності постанова Кабінету міністрів України про скасування державного регулювання цін на продукти харчування. З цього часу виробники не зобов’язані декларувати ціни на продовольчу продукцію та обґрунтовувати Держспоживслужбі необхідність зміни цих цін.