RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відкотилися до "совка": іноземний інструктор вказав на моторошні тенденції в українській армії

Українською армією знову керують люди, які були причетні до розвалу Збройних сил України.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" озвучив військовий інструктор-волонтер, колишній військовослужбовець ізраїльської армії Цві Аріелі.

"В контексті силового блоку за конкретними діями видно, що ніякого переходу на стандарти НАТО у ЗСУ та НГУ не буде, хоча це постійно обіцяли зробити, то до початку 2017 року, потім – в 2018-му, 2019-му... Я бачив, що нікому з тих, хто вирішує, ці зміни не потрібні. І я продовжую вважати, що найближчим часом ніякого переходу на стандарти НАТО не буде, тому що є лобі, яке максимально чинить опір ухваленню необхідних рішень", - говорить Аріелі.

Єдиним можливим рішенням даного питання він бачить тотальне звільнення в запас вищих офіцерів, які перебували на посадах в період розвалу ЗСУ.

"На їхнє місце на конкурсних засадах із залученням реальних діючих офіцерів з країн НАТО потрібно набрати нинішніх майорів, підполковників і полковників, які добре себе проявили під час АТО. Повторюю, не на парадах, не в главку, а захищаючи свою країну зі зброєю руках, роблячи це патріотично, зберігаючи життя своїх підлеглих, не будучи поміченими у корупції", - впевнений інструктор.

Також Аріелі погоджується з тезою про те, що за останні пару років армія відкочується до "совка".

"Тому що поняття професійної армії підмінили контрактною. Коли ми говоримо "професійна армія", ми зазвичай маємо на увазі, що служба в армії для солдата є основним родом його діяльності, він працює за нормальну за ринковими мірками зарплату, а не за чайові, і що він добре підготовлений. Поняття контрактної армії передбачає тільки зарплату, але не обов'язково належну підготовку", - пояснює він.

Інструктор зазначає, що на початку війни на Донбасі люди, які управляли армією, відмовилися від прийняття важливих рішень і кинули все на волонтерів і добровольців.

"Відповідно, коли війна трошки вщухла, перейшла в стадію уповільненого конфлікту, ці підрядники знову відчули себе добре. Навіть проскакувало, що" волонтери вже не потрібні "Відповідно, коли війна трошки вщухла, перейшла в стадію уповільненого конфлікту, ці підрядники знову відчули себе добре. Навіть проскакувало, що "волонтери вже не потрібні". Вони відчули себе знову на коні й поступово почали вичавлювати всіх, хто не пов'язаний з системою. Це сталося практично скрізь. Навіть на рівні бригади швидкого реагування Нацгвардії. Там комбрига місяць тому звільнили – багато в чому тому, що він був не з системи і йому було дуже важко втюхувати речі, які не потрібні були бригаді. І комбригом призначили свого ВВшника", - говорить Аріелі.

В даному контексті він відзначає, що такі процеси протягом двох років відбуваються повсюдно.

"Ми бачимо, що волонтерський рух зійшов нанівець. Ми бачимо, що армією знову керують ті генерали, які всі попередні роки незалежності нищили її. Я підкреслюю: як мені здається, вони не просто сиділи і нічого не робили – вони займалися розвалом армії, ухвалювали рішення, які безпосередньо вели до втрати боєздатності української армії. Ми ж знаємо, що на момент розвалу Радянського Союзу на території України було близько тисячі бойових літаків! А на момент початку війни їх лишилося кілька десятків – таких, які могли злетіти. Я вже не кажу про те, що у льотчиків практично не було годин нальоту...", - впевнений інструктор.

Також Аріелі зазначає, що головна проблема полягає в тому, що ніхто не займається розслідуванням злочинної діяльності вказаних ним людей, в результаті чого не варто чекати серйозних результатів від реформ.

"Вони знайшли для себе класний піар-хід, який є одночасно і способом відновлення контролю над армією. Почули вельми популярну як у середовищі фахівців, так і в народі думку, що Україні потрібна професійна армія – і взялися створювати її видимість. Але замість професійної армії вони створили гібридну контрактно-призовну армію, от і все. Я сам якийсь час щиро вірив, що Україні потрібна професійна армія. Поки не зрозумів, що від цього буде тільки гірше", - також зазначає він.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Аріелі "Апострофу": Є одна умова, за якої українська армія перейде на стандарти НАТО - іноземний інструктор.