На Заході розповіли, на що готовий Путін заради збереження влади

Російський президент Володимир Путін заради збереження своїх позицій на тлі внутрішніх проблем і особливої уваги з боку іноземних партнерів готовий піти на частковий діалог з опозицією.

Про це пише старший аналітик американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor по Євразії та фахівець з СНД Лорен Гудріч в матеріалі, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

Аналітик зазначає, що протистояння з Заходом і гонка озброєнь посилюють і без того складне внутрішнє становище Росії. Тим часом зміцнюються зв'язки з Китаєм та багатьма близькосхідними країнами. Що, в свою чергу, притягує увагу іноземних гравців. У цій ситуації Кремль намагався строго регулювати іноземний вплив через ЗМІ та соціальні мережі, але жорсткість режиму може тільки розпалити суспільне невдоволення.

"Чим довше лідер залишається при владі, тим більш винахідливим він має бути, щоб зберегти цю владу. Одна зі стратегій, яку використовує Путін, - повернення політичних дискусій в Росію після десятиліть, коли інші точки зору придушувалися цензурою, вбивствами і арештами журналістів і опозиціонерів, а також широким розповсюдженням інформації, контрольованим державою. За останні кілька років почали з'являтися альтернативні думки, навіть у державних ЗМІ", - пояснює Гудріч.

На думку аналітика, в Кремлі є розуміння того, що російський народ повинен мати право на вираження невдоволення, а прогресивні ідеї можна почерпнути від протестуючих, ЗМІ, бізнес-лідерів і політиків. При цьому уряд розуміє ризики, які за цим стоять для нього.

"Крім цього, Кремль розробляє план, як би підключити різних опозиційних лідерів до обговорення внутрішньої і зовнішньої політики держави, щоб створити менш антагоністичну і більш конструктивну систему опозиції", - зазначає Гудріч.

За його словами, російський уряд наважився на обмін думками з представниками опозиції і незалежними силами.

"Кремль розглядає кілька складних реформ у сфері держбюджету, енергетичному секторі, службах безпеки та банківській системі. У якому напрямку підуть ці широкомасштабні реформи, незрозуміло, але Кремль, схоже, враховує альтернативні точки зору", - також зазначає аналітик.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - У Росії заговорили про життя без Путіна, навіть сам він думає про це - приватна розвідка США.