RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

У Раді проголосують за подальший розвиток відновлюваної енергетики

Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу на засіданні 4 грудня ухвалив рішення підтримати законопроект про введення тендерного механізму стимулювання відновлюваної енергетики.

Про це повідомляє "Газета.ua".

За основу взяли компромісний варіант - законопроект 8449-д, який найближчим часом винесуть на розгляд в сесійній залі.

Серед запропонованих новацій в законопроекті, Комітет підтримав зменшення "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій на 25% (у 2020 році) з подальшим зменшенням на 2,5% щорічно, протягом 3х років. За вітровими електростанціями - планується зменшення "зеленого тарифу" на 10% з подальшим зменшенням на 1,5% щорічно, протягом 3х років.

Таким чином, за кілька років, вартість "зеленого тарифу" знизиться на 32,5% для сонячної генерації і на 14,5% для вітрової генерації, що приведе існуючий "зелений тариф" у відповідність з матеріально-технічними витратами на будівництво об'єктів відновлюваної енергетики .

Як повідомляється, запропонований термін введення аукціонів з 2020 року, а не раніше, обумовлений, в першу чергу, значним обсягом підготовки та технічним процесом введення аукціонів в експлуатацію.

"Тільки розробка підзаконних нормативно-правових актів після прийняття закону займе не менше трьох місяців. Після чого, необхідно буде розробити технічне рішення на базі Prozorro і провести перші пілотні аукціони. При всьому бажанні учасників ринку "зеленої" енергетики перейти до тендерів швидше, раніше 2020 року це неможливо реалізувати ", - відзначили в Українській асоціації відновлюваної енергетики.

Погоджений на Комітеті варіант законопроекту можуть винести на перше читання вже 6 грудня. Як пояснив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель, поки вся галузь відновлюваної енергетики знаходиться під загрозою зупинки.

"Рішення про підтримку компромісного законопроекту було прийнято дуже складно. І незважаючи на те, що законопроект буде винесений на розгляд в сесійну залу в першому читанні, ціла галузь знаходиться під загрозою зупинки у випадку не прийняття законопроекту 8449-д.Від голосування депутатів буде залежати, підтвердимо ми як країна стратегічний вибір на користь розвитку чистих джерел енергії, або і далі будемо залежати від шкідливої традиційної генерації ", - підкреслив він.

Як прокоментував рішення Комітету в.о. голови Комітету з ПЕК народний депутат України Олександр Домбровський, "введення системи аукціонів знизить вартість" зеленої "енергії для споживачів і створить умови для ефективної конкуренції". Також він зазначив, що перехід до формули "аукціонів", це - цивілізований шлях, "який пройшов Європейський союз, США, Японія, весь цивілізований світ".

"Ми повинні дати новий горизонт планування і перспективи для інвесторів. Нова система підтримки, запропонована в тексті доопрацьованого законопроекту, повинна збалансувати інтереси споживачів електричної енергії та інших учасників ринку, забезпечивши подальший розвиток відновлюваної енергетики та зменшивши зростання фінансового навантаження на кінцеву ціну електроенергії", - сказав Домбровський.

Нагадаємо, раніше свою позицію про необхідність введення механізму аукціонів на ринок зеленої енергетики висловлювала нардеп Ольга Белькова. На її думку, з нинішнім "зеленим" тарифом подальше стрімке нарощування "зеленої" генерації призведе або до стрімкого підвищення тарифу на е / е для всіх споживачів, або до не розрахункыв з виробниками енергії - як "зеленої" енергії, так і інших видів генерації .