RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Помста Порошенко: на Заході вказали на масштабний план Кремля повернути собі Україну

Зусилля Кремля зірвати перевибори президента України - це план президента Росії Володимира Путіна, щоб повернути її в РФ.

Про це повідомляє видання Politico.

"З наближенням дати президентських виборів 31 березня, Росія збільшила свої зусилля, щоб вплинути на передвиборну гонку. Недавній звіт розвідувальних служб США показав, що Кремль прагне застосувати "цілий ряд інструментів", щоб "скористатися крихким станом економіки Києва, широкої корупцією, кібер вразливістю і громадським невдоволенням", - йдеться в повідомленні.

Мета Кремля зірвати перевибори президента України і привести до влади менш антиросійський уряд. На думку іноземних дипломатів, кандидатура Порошенка зараз - єдиний шанс утримати Україну, щоб вона знову не опинилася в орбіті впливу Росії.

Також відзначають, що не варто недооцінювати глибоке прагнення Путіна відновити вплив на Україну. Для президента РФ не так вже й важливо, хто саме переможе на виборах, тільки б не Порошенко.

"Перемога одного з двох інших лідируючих кандидатів - політично недосвідченого коміка Володимира Зеленського і лівого політичного ветерана Юлії Тимошенко, чия політика може розірвати відносини України з Міжнародним валютним фондом - ймовірно, дестабілізує країну і створить Путіну умови для більшого впливу", - йдеться в повідомленні.

Головним мотивом Путіна є не стільки обрання дружнього до Кремля президента, а щоб дати зрозуміти будь-якому майбутньому українському президентові, що відмова йти на поступки Кремлю призведе до політичного краху. Причини Кремля, спрямовані на зрив кампанії Порошенко, також глибоко особисті.

"Прийшовши до влади п'ять років тому, Порошенко представився як прагматичний кандидат, який бореться за мир. Через свій бізнес і багатство, він також мав репутацію прагматичного політичного політика, який був готовий до укладання угод. Путін, ймовірно, думав, що бізнес-інтереси Порошенко в Росії - залишені - змусять його піти на компроміс", - пише видання.

Зіткнувшись з цим свідченням російського втручання, Порошенко, якого дуже критикували, починає виглядати стратегічно безпечною альтернативою для багатьох західних спостерігачів. Зате, український президент був великим противником: Порошенко використовував свої дипломатичні здібності для залучення широкої підтримки на Заході для введення серйозних економічних санкцій проти Росії.

"На батьківщині Порошенко зменшив культурний вплив Росії, заборонивши російські телевізійні станції і соціальні медіа-платформи, а також сприяючи використанню української мови в ЗМІ і школах. Він також успішно лобіював створення незалежної української Православної Церкви - релігійного розколу, який завдав серйозного удару по історичним претензіям Москви до Києва, і буде коштувати російській церкві мільйона доларів в церковній власності, а також різко підірве її м'який вплив в Україні", - йдеться в повідомленні.

Крім цього українському лідеру вдалося також переконати Сполучені Штати забезпечити Україну летальним оборонними озброєннями і відновити українську промисловість у галузі озброєнь і створити українські збройні сили.

"Все це дратує Путіна, який очікував, що Україна засихає під впливом агресії і дестабілізації з боку Росії, і йому нестерпна думка про те, що Порошенко може виграти ще один термін", - відзначили в ЗМІ.

З початку виборчого сезону Росія розгорнула сотні мільйонів доларів для впливу і порушення ходу виборів в Україні, за оцінкою Служби безпеки України, СБУ.

Кремль прагнув загострити політичну атмосферу, сприяючи міжетнічної та міжконфесійної конфлікту, і змалювавши Порошенко як безпорадного лідера, який не в змозі підтримувати порядок.

Вона також активізувала свої кібератаки проти українських чиновників і Центральної виборчої ради країни, якої вона завдає удар на щоденній, іноді погодинній основі, а також свою кампанію дезінформації в соціальних медіа.

"Інформація про документи з невідомого джерела, опубліковані минулого місяця українським антикорупційним контролером, який фінансувався Заходом, заявив про зловживання Порошенко, також відкриває можливість того, що дані можуть бути піддані фальсифікації російськими або дружніми російських акторами", - написали у виданні.

Кремль також заклав основу для цієї кампанії проти Порошенка, розширюючи можливості дружніх до Кремля бізнесменів і політиків їхні вигідні угоди і доступ до ринку.

"Є безліч прикладів. Провідний український проросійський політик Віктор Медведчук, чия дочка - хрещениця Путіна і чия дружина нещодавно опинилася мажоритарним власником компанії, яка в минулому році виграла тендер на використання прибуткового російського нафтового родовища - впливає на кілька телевізійних новинних станцій. Тарас Козак, депутат і впливовий імпортер російського дизельного палива, який також є співвласником російського виробника зброї, прибрав до рук популярний 112 канал. Олігарх Дмитро Фірташ, який зробив мільярди як російський посередник з торгівлі газом на початку 2000-х років володіє телеканалом "Інтер" - який бачив постійний потік критики Порошенко при наближенні виборів", - йдеться в повідомленні.

Масштаби російського втручання в українську політику можуть виглядати малоймовірними - але це не так. Зіткнувшись з цим, Порошенко, якого дуже критикували, починає виглядати стратегічно безпечною альтернативою для багатьох західних спостерігачів.

"Звичайно, його президентство має змішані оцінки. Незважаючи на деяке економічне зростання, для більшості українців, чия середня заробітна плата в грудні склала 390 доларів, ситуація не поліпшується. І хоча він контролює придушення корупції, критики звинувачують його в повільному темпі реформ, зокрема , коли мова йде про кримінальне правосуддя ", - написали в ЗМІ.

Якщо говорити про альтернативу, то його суперники, швидше за все, послаблять зв'язки України із Заходом або посприяють невизначеності, знищуючи останні досягнення. Західні політичні діячі зрозуміли, що в їхніх інтересах прийняти його досягнення і закрити очі на його невдачі. До такого ж висновку приходять і патріотичні ліберали України.

"Ярослав Грицак, один з найвідоміших громадських інтелектуалів України, недавно заявив: Головне рішення для лібералів сьогодні - підтримати Порошенка в першому турі або почекати до другого", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", британський журналіст розповів про ситуацію в Україні і войовничих планах Росії.