RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Тимошенко закликала змінити виборче законодавство та ключових посадовців до розпуску Ради

Для розпуску Верховної Ради є всі правові підстави, але перед цим депутати зобов'язані змінити виборче законодавство, призначити нових силовиків і керівництво Національного банку.

Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, коментуючи результати зустрічі президента Володимира Зеленського з керівниками парламентських фракцій.

"Легітимність нових силовиків, нова система виборів, нова система управління НБУ, зняття недоторканості, вирішення розв’язання соціальних питань, зокрема щодо тарифів, – це можна і треба зробити до розпуску парламенту. І тоді можуть бути оголошені дострокові парламентські вибори умовно 28 липня, а не 21", – сказала вона.

Політик переконана, що відкладання виборів на невеликий термін дозволить почати докорінні зміни в країні негайно.

Юлія Тимошенко закликала нового президента ініціювати позачергову сесію парламенту і запропонувати порядок денний з реформою виборчого законодавства, скасуванням мажоритарної складової, посиленням відповідальності депутатів, призначенням нового керівництва Генпрокуратури, СБУ, Національного банку, міністерств оборони і закордонних справ.

Глава партії пояснила, що якщо зараз легітимно не призначити силовиків, залишиться великий ризик, що "корумповане оточення Порошенко піде в парламент, отримає недоторканність і продовжить впливати на політику".

Нових керівників силових відомств треба призначити ще до розпуску парламенту, пояснила лідер "Батьківщини", щоб звільнені не могли звернутися до суду і, посилаючись на статті 85 і 90 Конституції, поновитися на посаді.

"Ми запропонували президенту змінити силовиків – Генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони, закордонних справ. Це його прямі повноваження", – сказала Юлія Тимошенко.

Також президент має право поставити питання про зміну голови НБУ, адже, на її думку, політика регулятора за 5 років "довела країну до крайнього рівня інфляції, необґрунтованого падіння національної валюти, утримування неприпустимих ставок по кредитах для бізнесу та економіки і т.д.".

"Без зміни політики Нацбанку неможливі зміни, яких очікують українці", - підсумувала Юлія Тимошенко.