RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Екс-чиновник митниці поділився думками про кроки попередньої влади та плани на реформи в галузі

Реформи, які були запущені в митній галузі попередньою владою, не були ефективні і спрацювали в результаті на особисті інтереси чиновників, тому новому керівництву доведеться заново проводити зміни, на що буде витрачено багато часу і ресурсів, також до процесу необхідно залучити осіб, які є професіоналами в галузі.

Такою думкою поділився екс-глава Кримської, Чернігівської, Львівської та Луганської митниць, а нині виконуючий обов'язки проектора по інфраструктурі Державного університету фіскальної служби України Денис Пудрик в інтерв'ю "Апострофу".

Він прокоментував поділ сфер податкової та митної служби та реформи в галузі.

"Я за те, щоб розвивати митну службу і надати їй право оперативно-розшукової діяльності, як у багатьох країнах Європи, щоб це була потужна, серйозна структура сама по собі. Я був проти об'єднання. Але, коли об'єднання було в статусі Міністерства доходів і зборів, може, це і мало сенс. Розумніше, коли у складі міністерства була окрема податкова служба, окремо - митна, окремо - фінрозслідувань, наприклад, можливо, ще контрольно-ревізійна. Після Революції гідності все старі митники сподівалися, що піде розвиток. Зробили фіскальну службу і все негативне, що було в Міністерстві доходів і зборів, перейшло в неї. А всі позитивні моменти - законодавча ініціатива, представництво в Кабміні - залишилося в минулому. (Створення служби - ред.) це крок в чиїх то особистих інтересах", - вважає він.

Денис Пудрик

Також співробітник університету ДФС розповів про своє ставлення до змін, які здійснювала команда президента Петра Порошенка і двох попередніх складів уряду.

"Те, що у нас було зроблено в сфері за останні п'ять років, та й в державі в цілому - багато було зроблено неправильно. Як мені вже зараз здається, не зовсім ті люди були біля керма. У сучасній політиці ідеальний політик для мене - Юлія Тимошенко . Вона пропонує конкретні кроки, має дуже збалансовану програму, багато наших наукових співробітників теж брали участь в розробці цієї програми ... І, як і багато митників, я поважаю Анатолія Макаренка. Він прийшов працювати трошки пізніше, і спробував реформувати сферу, але йому не давали", - зазначив чиновник.

Денис Пудрик поділився інформацією про нинішні задачі керівництва митної служби і призначеного її главою екс-заступника міністра економічного розвитку Максима Нефьодова.

"Перед ним, як і перед всією командою президента стоять схожі виклики. Чекають буквально дива, що він зможе провести митну реформу буквально за дві секунди, що з'явиться соціальне забезпечення, зарплати, технічна база. Дива він, звичайно, не зробить, до цього повинна бути готова громадськість. Йому потрібен час і безліч супутніх чинників. Він гідний керівник, можу тільки побажати удачі ... Наявність професійних радників - дуже важливий момент ... Важливо залучати до процесу реформування професіоналів ... до таких, як той же Анатолій Макаренко або Павло Пашко. Тобто хто спочатку з митниці, знає і розуміє, про що говорить і куди повинна рухатися служба", - заявив він.