RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Шокін проти НАБУ: екс-генпрокурор звернувся до ДБР через "злив" інформації, документ

Державне бюро розслідувань зареєструвало заяву екс-генпрокурора Віктора Шокіна щодо розголошення співробітниками НАБУ даних, що становлять таємницю досудового розслідування, а також зливу персональних даних Шокіна співробітникам посольства США в Україні.

Про це "Інтерфакс-Україна" пише з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Заяву було подано Шокіним на підставі фактів, оприлюднених народним депутатом Андрієм Деркачем, щодо тиску посольства США на правоохоронні органи України з метою втручання у виборчий процес в США.

На думку Шокіна, НАБУ незаконно отримало в Держміграційній службі його особову картку, і незаконно передало її посольству США. Це, на думку екс-генпрокурора, булоздійснено задля тиску на нього з боку колишнього віце-президента СШАДжо Байдена.

"Розголошення даних здійснено умисно, з метою їх застосування шляхом вчинення віце-президентом СШАДжо Байденом тиску на мене у спосіб поширення неправдивих відомостей про мене особистого характеру, через неприязнь, котра виникла у нього відносно мене, у зв’язку з виконанням у 2015 році службових обов’язків на посаді Генпрокурора України пов’язаних з розслідуванням Головним слідчим управлінням ГПУ провадження відносно екс-міністра екології України Миколи Злочевського та діяльності компанії "Burisma Holding Limited" (Кіпр), до складу співзасновників якої, зокрема, входив його син Хантер Байден", – йдеться в заяві Шокіна.

В документі Шокін просить ДБР розпочати досудове розслідування на підставі вчинення кримінального правопорушення.

"Прошу внести до ЄРДРвідомості про вчинення співробітниками НАБУкримінального правопорушення, а саме порушення недоторканості приватного життя, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 182 КК України; негайно розпочати досудове розслідування та надати слідчим ДБР письмові вказівки; залучити мене - Шокіна В.М., до участі у провадженні, як потерпілого", – йдеться в заяві.

Політолог Кирило Сазонов опублікував у Facebookкопії заяви Шокіна.

9 жовтня народний депутат Андрій Деркач опублікував службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на подіїв Україні та США.

Згідно з інформацією, наданою Деркачем, Чиж отримала вказівку від співробітниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі колишнього міністра екології та власника "Burisma Group"Миколи Злочевського. Народний депутат оприлюднив суми, що переказують представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Хантер Байден. Згідно з документами, загалом на користь Хантера Байдена, Олександра Квасневського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила щонайменше 16,5 млн доларів.

За словами Деркача, Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника у рамках виробництва по "Burisma", але отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала роздратування Джо Байдена і його візит до Києва 7-8 грудня 2015 року, був присвячений відставці Віктора Шокіна через справи Злочевського і "Burisma".

Як повідомив Деркач, "предметом тиску став 1 млрд доларів кредитної гарантії, який США повинні були надати Україні: "Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в раді міжнародних відносин США в січні 2018 року, сказавши, щозакликав звільнитиШокіна.