RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Герус пролобіював імпорт дешевої електроенергії з РФ в інтересах Коломойського - експерт

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус в інтересах бізнесмена Коломойського пролобіював імпорт електроенергії з Росії і виправдовує поставки російського вугілля на держкомпанію "Центренерго".

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі 112 каналу.

Експерт нагадав, що держпідприємство "Центренерго", підконтрольне бізнесменові Ігорю Коломойському, підписало контракт на закупівлю російського вугілля, однак не виключив, що це вугілля надходить з окупованих районів Донбасу.

"Компанія "Нафта форс" поставляла вугілля за походженням, попередні були такі дані, що це з так званих "ДНР/ЛНР", тобто з неконтрольованих територій. Навіть не російське вугілля. Бо воно по марці йшло як російське, ці скандали, які були, що пікетували в Соснівці, на збагачувальну фабрику не пускали вагони, які стояли з російським вугіллям. До речі, Андрій Герус, який є головою комітету, несподівано виявив таку лояльність до російського вугілля. Він сказав, що навпаки, треба дати підприємству працювати, вони купили і нехай поставляють", - пояснив Корольчук.

На його думку, голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус діє в інтересах Коломойського. Зокрема, він пролобіював відновлення імпорту електроенергії з РФ, в результаті якого підприємства олігарха можуть отримувати дешеву російську електроенергію, а також публічно висловився на підтримку поставок дешевого російського вугілля на "Центренерго".

"Лояльність до вугілля, яке повинно поставлятися на "Центренерго" і з якого потім вироблялася електроенергія, і вона в тому числі поставлялася на феросплавні заводи ... компанії Ігоря Коломойського отримують можливість користуватися електроенергією російською, яка йде. Вона дешевше", - сказав Корольчук .

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. На початку листопада середньоденний обсяг імпорту електроенергії з Росії виріс майже в три рази в порівнянні з аналогічним показником жовтня - з 4,1 млн кВт-годину до 12 млн кВтг на добу.