RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Перетворюють країну на смітник: експерти розкритикували проект Ради щодо імпорту дешевих ліків

Члени фракції "Голос" зареєстрували у Верховній Раді законопроект, який дозволить легалізувати велику кількість лікарських препаратів, ввезених з-за кордону, на думку експертів, ініціатива призведе до того, що український ринок заполонять неякісні імпортні ліки.

Про це повідомляється в матеріалі "Лікарська медініціатіва "Голосу" може мати сумні наслідки для українців" на сайті "Апостроф".

Так, 6 вересня в парламенті зареєстрований проект закону №2089, авторства народних депутатів від фракції "Голос" Ольги Стефанішиної і Олександри Устинової. Документ пропонує такі зміни: кожен препарат перед видачею патенту вивчатимуть і перевіряти, ліки з інших країн зможуть ввозити без попередньої згоди виробника, вводиться механізм припинення роботи патенту і так далі.

Слід зазначити, що нардепи запевняють, що завдяки їхній ініціативі ціни на медикаменти впадуть в середньому на 20-30%, але експерти відзначають, що контролювати якість дешевих іноземних ліків в Україні ніхто не буде. Також автори уточнюють, що в разі надзвичайної події і браку ліків компаніям дозволяється виробляти аналоги імпортних препаратів.

Критики документу підкреслюють, що він не відповідає європейським і міжнародним стандартам, а в держбюджеті враховано коштів на перевірку препаратів всього 3 млн гривень. Також в тексті не вказано, хто повинен нести відповідальність за переклад етикеток, що може спричинити серйозні проблеми у покупців таких препаратів.

"Фактично Україну планують перетворити в світовий смітник неякісного дешевого непотребу", - відзначили експерти і вказали, що законопроект 2089 "прямо лобіює інтереси великих міжнародних фірм", щоб ті заходили в Україну без обмежень.