RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Правоохоронці повинні розслідувати: нардеп звинуватив Геруса в роботі на користь російських компаній

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус пролобіював відновлення імпорту електроенергії з Росії для особистого збагачення і на користь російських компаній, і його дії повинні розслідувати антикорупційні органи.

Про це заявив народний депутат, член фракції "Батьківщина" Валентин Наливайченко, передає "Обозреватель".

Депутат нагадав, що члени фракції "Батьківщини" зареєстрували законопроект, яким пропонується скасувати "поправку Геруса", яка дозволила з 1 жовтня відновити імпорт електроенергії з Росії. Проте 4 грудня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до закону"Про ринок електроенергії"(№2233), який залишає можливості для імпорту.

"Фракція"Батьківщина", я, Михайло Волинець та керівник фракції Юлія Тимошенко і Олексій Кучеренко, внесли законопроект, який скасовує поправку Геруса", - сказав Наливайченко.

На його думку, Андрій Герус, лобіюючи поправку щодо імпорту російської електроенергії, керувався особистим інтересом, і це повинно стати предметом розслідування антикорупційних органів.

"Ми підготували заяви, в тому числі, в антикорупційні органи, з цього депутату. Оскільки бачимо і підозрюємо, що за цим стоїть особистий інтерес збагачення. Що найбільш цинічно, на користь російських компаній, що знаходяться під міжнародними санкціями, санкціями Держдепу США", - повідомив Наливайченко.

Раніше ЗМІ повідомили, що Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ і САП порушити кримінальну справу проти голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса за держзраду і зловживання владою.

4 грудня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до закону"Про ринок електроенергії"(№2233), яким, зокрема, обмежується продажу і/або поставки електроенергії, що імпортується з РФ, за двосторонніми договорами та на внутрісуточних ринку, але залишається така можливість при постачанні на ринок "на добу вперед".

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в два рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу. Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств.