RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Зменшить представництво народу в парламенті: Новинський розкритикував проект про скорочення числа депутатів

Скорочення числа народних депутатів до 300 зменшить представництво народу в законодавчій владі.

Про це заявив народний депутат України, член парламентського комітету з прав людини і реінтеграції Донбасу Вадим Новинський в Facebook, коментуючи попередньо затверджений парламентом законопроект про зміни до Конституції, що передбачає зменшення конституційного складу ВР і закріплення в Основному законі пропорційної виборчої системи.

Депутат підкреслив, що показник представництва парламентаріїв на 1 мільйон населення в Україні приблизно становить 10 народних депутатів.

"В той час, як в європейських державах він вище - 14 у Франції, 15 - у Польщі, 16 - в Італії і так далі. Крім того, кількісний склад українського парламенту (450 народних депутатів) також далекий від найвищого показника в порівнянні з сусідніми державами", - підкреслив депутат.

"Мета заощадити бюджетні кошти благородна. Однак, завдання парламенту як представницького органу - в першу чергу зберегти доступ українського народу до управління державою. Особливо в контексті існування невиправдано завищених зарплат чиновників виконавчої влади та держпідприємств. На мій погляд, до внесення змін до Конституції необхідно було б зменшити також і мінімальну кількість народних депутатів, необхідну для конституційного подання або конституційного звернення, тому що зібрати 45 підписів парламентаріїв при зменшеній в півтора рази чисельності Верховної Ради буде значно складніше, а значить, наші виборці будуть обмежені в правах", - пояснив парламентарій.

Крім того, Вадим Новинський звернув увагу на позицію Конституційного Суду України, який визнав недоцільним закріплення в Конституції типу виборчої системи.