RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

У ЗМІ передбачили відставку Гончарука і назвали його наступника

Зниження рейтингу уряду, "плівки Гончарука", а також провал економічної політики, - чинники, які негативно впливають на рейтинг команди президента, і вони можуть привести до відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука та часткової ротації Кабміну, які заплановані на середу, 4 березня.

Про це пише видання "Газета по-українськи".

"Перед вихідними стало ясно, що відставка Гончарука може відбутися швидше, ніж очікувалося. Президент на 4 березня терміново скликає Верховну Раду на позачергове засідання, а на порядку денному постав обтічний пункт "Про Кабінет Міністрів України", - зазначають журналісти.

Видання зазначає, що найсуттєвіший провал роботи нинішнього уряду - це неефективна економічна політика.

"Ми поставили собі за мету, щоб економіка України в наступні п'ять років зросла мінімум на 40%. Це дуже амбітне, але реалістичне завдання", - про це Гончарук заявляв у вересні 2019 року. Однак, говорити про економічний прорив Гончарука немає підстав.

Досить навести кілька тез, які підтверджують, що зростання економіки навіть "не за горами".

Так, в кінці 2019 і на початку 2020 років падіння промислового виробництва набуло найвищих темпів з 2014-2015 років, коли почалася війна. У жовтні цей показник знизився на 5%, в листопаді - на 7,5%, в грудні - на 8,3%, в січні 2020 року - 5,1%. При цьому один з найбільших акумуляторів коштів для держбюджету не забезпечує необхідних надходжень.d

"Тільки в січні митні органи недовиконали план надходжень до бюджету на 7,9 млрд гривень. У січні 2019 року був зібрано 22,52 млрд грн, в той час як за аналогічний період 2020 року - 18,13 млрд грн ... З цього випливає ще один провал - нездатність мінімізувати негативний вплив від посилення гривні на економіку", - зазначає видання.

Також на думку журналістів, ця ситуація склалася на тлі розмов про можливу економічну кризу, яку очікує світ через поширення коронавіруса і тимчасове закриття китайських ринків.

"Основне питання - як в цій ситуації не нашкодити країні ще більше... Проблема, що у Володимира Зеленського дуже коротка лава запасних. Варіанти, які зараз обговорюються в ЗМІ в якості кандидатів на прем'єра - Сергій Тігіпко, Валерій Хорошковський або Юрій Вітренко, - це не люди Зеленського. Всі вони мають той чи інший негативний бекграунд і не викликають схвалення суспільства", - відзначають вони.

При цьому, за даними журналістів, на даний момент оптимальною ситуацією для президента може стати часткове перезавантаження Кабміну, з точковим посиленням ряду міністерств.

"Умовно кажучи, звільнити прем'єра, призначити в.о. і завести таким чином на посаду керівника уряду технократа, який не пов'язаний з кланами і не має політичних амбіцій. Все частіше говорять про можливе призначення на цю роль львів'янина Дениса Шмигаля, який зараз відповідальний за Мінрегіон", - резюмують журналісти.