RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

Всі новини

Особливий погляд на українську ігорку: Саакашвілі розповів про грузинський досвід

Призначений нещодавно керівником виконкому Національної ради реформ Міхеїл Саакашвілі висловив зауваження щодо законопроекту про легалізацію грального бізнесу, який знаходиться на розгляді в профільному комітеті Верховної Ради.

Свої міркування Саакашівілі озвучив в ході зустрічі з керівництвом парламенту та профільного комітету.

Так, глава виконкому Нацради реформ закликав не створювати окремий орган для регулювання сфери грального бізнесу, який, на його думку, відразу ж може бути включений в корупційні схеми.

"Головне в цьому - не вигадувати нових корупційних годівниць. Не створювати ніяких непотрібних комісій, контролюючих органів та інших схем, єдиним призначенням яких буде вибивання податків з бізнесу. Це є головною умовою президента Зеленського, і я з ним повністю згоден", - наголошується в заяві Саакашвілі.

Також в процесі легалізації грального бізнесу в Україні він закликав використовувати міжнародний досвід створення окремих гральних зон, таких як в американському Лас-Вегасі і грузинському Батумі.

"Свого часу гральний бізнес дозволив побудувати цілі всесвітньо відомі міста, такі як Лас-Вегас в Сполучених Штатах або Батумі в Грузії", - підкреслив Саакашвілі.

Однак експерти можуть бути незгодні з деякими пропозиціями Саакашвілі. Зокрема, це може стосуватися пропозиції скопіювати грузинський досвід. Так, нещодавно український політолог Олександр Чебаненко нагадав, що через відсутність належного контролю за гральної сферою в Грузії ігорка сьогодні є серйозною проблемою.

"Найближчий вже згаданий до нас територіально негативний приклад наслідків неконтрольованого розвитку грального бізнесу - Грузія, де за красивим фасадом, який показують всім, як мінімум кожен десятий громадянин Грузії постійно грає в азартні ігри, і це в умовах тотального безробіття в країні", - зазначив Чебаненко.

Слід зазначити, що хоча у питанні створення окремої комісії з азартними іграми думки Чебаненка з Саакашвілі приблизно збігаються (Чебаненко теж бачить в її створенні значні ризики), проте в питанні контролю за ринком вони розходяться. Український політолог вважає, що подібний державний контроль, і зокрема за допомогою онлайн-системи моніторингу, є обов'язковим.

"Організатори азартних ігор повинні здійснювати фінансові операції (по прийняттю, повернення ставок, обміну коштів на ігрові замінники і виплати) з обов'язковим фіксуванням кожної операції в режимі реального часу як в системі контролю організатора азартних ігор, так і в державній системі контролю. Здійснення будь-яких операцій без фіксації має бути заборонено. Спочатку необхідно ввести систему онлайн моніторингу та контролю, а потім відкривати гральний ринок - так робиться в усьому цивілізованому світі. Інакше ми отримаємо те ж саме, що зараз, тільки в обгортці легальності ... Робота операторів грального бізнесу має бути покроково регламентована і перебувати під пильним контролем держави, щоб запобігти як формуванню ігроманії у гравців, так і залученню нових гравців, в першу чергу дітей", - вважає Чебаненко.