RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Суркіс і Мамка проти легенд спорту: в Раді вирішать долю скандальної футбольної ТСК

Парламент 16 червня може розглянути питання повноважень футбольної ТСК, створеної в листопаді 2019 року.

По закінченню 6 місяців роботи, Комісія, яка вивчала будівництво футбольних полів за держпрограмою, припинила роботу, не надавши звіту. Напередодні голосування постанов про ТСК, в ЗМІ розгорнулося протистояння між представниками ОПЗЖ і легендами українського футболу.

Так, нардеп Мамка, який входить до футбольної ТСК і якого називають лобістом Суркіса в конфлікті, виступив із заявами про необхідність продовжити роботу Комісії.

"Кримінальні виробництва, розпочаті ГПУ, Нацполіціей і НАБУ за фактами розкрадання керівництвом УАФ коштів бюджетної програми не розслідувалися, з самого початку були заблоковані ... За фактами корупції Павелко відкрито сім виробництв в Україні. Є виробництво в Німеччині та Швейцарії", - аргументував Мамка.

Однак його слова спростували ОГПУ, НАБУ і поліція. Там повідомили, що кримінальних проваджень щодо президента УАФ жодне правоохоронне відомство в Україні не розслідує. Аналогічне спростування про справу проти Павелко озвучила і прокуратура Швейцарії.

"Генеральна прокуратура Швейцарії не веде ніяких кримінальних розслідувань з цього приводу", - відповіли правоохоронці на запити ЗМІ.

Слідом було роз'яснення і від німецької прокуратури. У прокуратурі Інгольштадту пояснили, що до них надходила скарга на УАФ, але слідство у ній так і не було розпочато. Заявником в скарзі в 2018 році виступив виключений з УАФ Ігор Кочетов, який використовувався у інфовійні проти УАФ.

На те, що відбувається,відреагували легенди українського футболу: Андрій Шевченко, Ігор Бєланов і Олег Блохін. Вони виступили проти продовження роботи футбольної ТСК, назвавши її спеціально створеним "інструментом маніпуляцій для дискредитації УАФ". У зверненні до депутатів Ради, футболісти констатували, що дискредитація триває вже два роки і закликали політиків не допускати політичного тиску на український футбол.

"Під час роботи ТСК склалося враження, що метою роботи комісії було не встановлення істини, а створення інструменту для маніпуляцій ... Про це свідчать заяви окремих депутатів, які ставлять політичні інтереси вище за інтереси футболу. Є побоювання, що для деяких важливіше саме існування комісії , як технології маніпуляцій, а не результати її роботи. Просимо не допустити політизації роботи ТСК і виключити політику при розгляді пропозиції про продовження роботи комісії", - йдеться в зверненні Шевченка, Бєланова та Блохіна.

Як пишуть журналісти, залишилося дочекатися голосування ВР з питання ТСК і подивитися, чиї аргументи виявляться переконливіше для монобільшості. Втім, в "Слузі народу" заявили, що футбольна ТСК носить "штучний характер", і швидше за все з її допомогою "хтось з кимось намагається звести особисті рахунки" - так прокоментувала діяльність Комісії спікер фракції Ірина Верещук.