RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

НАБУ і САП не змогли пояснити депутатам, на підставі чого відкрили справу проти VAB банку - відео

Представники САП і НАБУ на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради не змогли дати відповіді щодо суті справи VAB банку, яку вони відмовляються закривати незважаючи на остаточне рішення суду.

Про це повідомляють Українські новини.

На засіданні комітету парламенту з питань протидії корупції розглядалося питання виконання рішення Печерського райсуду Києва про закриття справи за стабілізаційним кредитом, виданим VAB банку. Депутати намагалися отримати відповіді від НАБУ і САП щодо підстав як відкриття, так і оскарження ними закриття за рішенням суду цієї справи.

Так, представники НАБУ не змогли відповісти на жодне із запитань нардепа Анатолія Бурмича. Зокрема, чи було задокументовано матеріалами ревізії конкретне привласнення коштів (якщо не було присвоєння, відсутні і підстави для відкриття провадження), чи проводилися взагалі ця і зустрічна ревізії, чи надсилалися пропозиції з боку банку про готовність повернення коштів отриманого кредиту, що переводить справу в розряд господарської, а не кримінальної, а також чи веде НАБУ справи щодо інших банків, які не повернули кредити НБУ, зокрема "Приватбанку". Не отримавши відповіді, нардеп зазначив, що НАБУ розслідує справу 3,5 року, і при цьому не може відповісти на конкретні питання, хоча відповіді на них є у відкритому доступі.

У свою чергу юрист Тетяна Козаченко нагадала, що розслідувану і закриту справу було відновлено тодішнім заступником генпрокурора Касько необгрунтовано і з численними порушеннями. Крім того, офіційні експертизи встановили безпідставність звинувачень.

"Матеріали виробництва, все 100 томів, які не були у Каська, і він нічого не розглядав. Він всього 8 днів, як був призначений на посаду. І без наявності матеріалів виробництва, поза КПК, виніс постанову. Слідчий взяв матеріали виробництва, всі 100 томів , тільки через 2 тижні", - прокоментувала Козаченко.

Юрист зазначила, що ні НАБУ, ні САП не є суб'єктом рішення Генпрокуратури про поновлення провадження, тому незрозуміло, чому вони оскаржують це рішення суду: "Справа перебувала в Нацполіціі, рішення приймала Генеральна прокуратура. А тепер НАБУ і САП оскаржать рішення Генеральної прокуратури, і оскаржують в ВАКС. При чому тут САП і НАБУ?".

5 червня Печерський райсуд Києва прийняв рішення, яким визнав незаконною постанову Віталія Каська, колишнього заступника генпрокурора Рябошапки, про відновлення справи проти екс-заступника глави НБУ Олександра Писарука і бізнесмена Олега Бахматюка. Однак НАБУ і САП відмовляються виконувати рішення суду, яке є остаточним, і подали апеляцію в ВАКС, хоча розглядати її повинен повноважний Апеляційний суд міста Києва.