RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Печерський суд мав право приймати рішення щодо закриття справи по VAB банку Бахматюка - нардепи

Печерський суд мав право приймати рішення про незаконність дій першого заступника генпрокурора Касько. Нардепи спростували заяви НАБУ і САП, що справа нібито має право розглядати тільки антикорупційний суд.

Про це пишуть Українські новини.

Так, 8 липня на засіданні Комітету з питань антикорупційної політики ВР розглядалося питання закриття справи проти VAB банку - рішення про відновлення закритої раніше справи колишнім заступником генпрокурора Віталієм Касько Печерський райсуд Києва визнав незаконним, Офіс Генпрокурора за рішенням суду закрив справу. Однак НАБУ і САП відмовляються виконувати рішення суду.

Сергій Іонушас, юрист, заступник голови Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, під час засідання прокоментував позицію НАБУ і САП, що Печерський райсуд нібито не мав права розглядати законність рішення Каська про відновлення справи VAB банку - тому що нібито такі справи повинен розглядати тільки ВАКС.

"Я повністю підтримую ідею, і голосував, що всі справи, підслідні НАБУ, де процесуальне керівництво здійснює САП, повинні оскаржуватися у Вищому антикорупційному суді. Якщо ми говоримо про оскарження дій генпрокурора, то вони оскаржуються в іншому порядку. В даному випадку є постанова першого заступника генпрокурора, і виходячи з цього, суд прийняв її до провадження", - заявив він.

Однак представники НАБУ заявили про наявність юридичної колізії в цьому питанні. Нардеп Іонушас зазначив, що колізії в кримінальному законодавстві трактуються на користь сторони захисту.

"Якщо в комітеті ми говоримо, що є певна колізія, вона повинна, виходячи з презумпції невинуватості, трактуватися саме таким чином", - коментує депутат.

Сергій Іонушас раніше працював як юрист з "95 кварталом" і за даними ЗМІ розглядався Офісом президента на посаду Генерального прокурора.

"Генеральна прокуратура здійснила певні дії. Не має до цього відношення антикорупційний суд", - підтримала колегу нардеп Анжеліка Лабунська, юрист з 40-річним стажем.

"Хто вам дає право визначати, чи законна постанова, рішення суду чи ні? Якщо вона вам подобається - ви вважаєте її законною. Якщо вона вам не подобається - ви дозволяєте собі... А ці речі ухвалюються іменем України", - звернулася депутат до представників НАБУ і САП.

5 червня Печерський райсуд Києва прийняв рішення, яким визнав незаконною постанову Віталія Каська, колишнього заступника генпрокурора Рябошапки, про відновлення справи проти екс-заступника глави НБУ Олександра Писарука і бізнесмена Олега Бахматюка. НАБУ і САП відмовилися виконувати рішення суду, яке є остаточним і не підлягає оскарженню, і подали апеляцію в ВАКС.