RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

"Батьківщина" створить законодавчу базу, яка захистить від шахрайства із забудовами - Олексій Кучеренко

Уряд та КМДА втрачають контроль за сферою будівництва, і "Батьківщина" планує створити законодавчу базу, яка захистить від шахрайства із забудовами.

Про це заявив кандидат в мери Києва від "Батьківщини" Олексій Кучеренко під час засідання Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань сприяння постраждалим інвесторам у добудові об’єктів незавершеного житлового будівництва.

На засіданні розглядали питання щодо напрацювання механізму запобігання зловживань забудовників при продажу майнових прав на об’єкт нерухомості.

"Коли ми аналізуємо світовий досвід, то розуміємо, що за кордоном сфера будівництва фінансується не за кошти інвесторів, а за кошти кредитного ресурсу. Це так звані страхові компанії", — сказав Олексій Кучеренко.

Політик зазначив, що за кордоном страхові компанії беруть функції контролю від якості будівництва та матеріалів до стану фінансів.

"Коли за кордоном починається будівництво, там немає поняття "відсутність дозвільної документації". В Україні є проблеми, у когось не вистачає документації, у когось - коштів для завершення, а хтось загруз у фінансових пірамідах. Я вважаю, що не можна рівняти всіх під одну проблему", — вважає народний депутат.

Олексій Кучеренко звернувся до Антона Геращенко із пропозицією дати доручення на розробленням документації Мінрегіону: "У нас є Міністерство розвитку громад і територій і воно має стати рушійною силою в змінах! Я готовий допомагати, провести брейншторм, обговорити нюанси, але мають працювати чиновники та все виписувати. Навіть, якщо ми приймемо закон Олени Шуляк, то лишиться купа питань, які потрібно буде вирішити!"

Заступник міністра внутрішніх справ зазначив, що робота Міжвідомчої групи переходить у площину практичних напрацювань та діяльності в створених підгрупах: "За 2 місяці ми мусимо напрацювати проєкти законодавчих актів та нормативно-правових документів, які б унеможливили шахрайство з грошима інвесторів, сформувати "дорожню мапу" проблемних об’єктів", — зазначив Антон Геращенко.

Як практичну реалізацію механізму запропоновано створити "Державний Реєстр прав на об’єкт незавершеного будівництва та майбутній об’єкт нерухомості". Команда фахівців на чолі з депутатом Оленою Шуляк презентувала концепцію змін, які покликані врегулювати відносини між забудовниками та інвесторами, посилили відповідальність забудовників за невиконання договірних умов або шахрайських дій. Детальніше із програмою можна ознайомитись за посиланням.

Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв зазначив, що ведеться робота над змінами в законодавство щодо діяльності фінрегулятора, надання йому важелів контролю та попередження махінацій з ресурсами, в тому числі надання доступу до банківської таємниці, можливості блокування рахунків шахраїв та інші інструменти, за прикладом зарубіжних країн, де такі регулятори мають значні повноваження. Міжвідомча робоча група закликає зацікавлених громадян вносити пропозиції щодо вирішення проблем із незавершеним житловим будівництвом за посиланням.