RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Компанія помічника Зеленського збирається нарощувати свій бізнес в Росії: розслідування

Російська компанія "Грин Филмс", співзасновником якої до обрання президентом України в 2019 році був Володимир Зеленський, а зараз очолює перший помічник президента Сергій Шефір, оприлюднила фінансові показники за 2019 рік. З них стало відомо, що компанії вдалося зменшити збитки в порівнянні з попереднім роком і погасити борги перед російськими кредиторами.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми" (проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший).

У компанії зазначили, що "не ухвалювали рішення про припинення або скорочення діяльності", а скоротили збитки на 32% і "вживають заходів для збільшення об'ємів продажів і зниження собівартості".

У "Грин Филмс" прозвітували, що компанія вже кілька років поспіль працює собі в збиток, однак в 2019 році, попри майже 50% скорочення доходів в цілому, компанії вдалося зменшити збитки на третину порівняно з минулим роком, до майже 5 мільйонів рублів (близько 1,7 мільйона гривень).

Зі звітності випливає, що зменшити збитки компанії здебільшого вдалося через скорочення адміністративних витрат – зокрема, оплати праці й видатків на оренду приміщень. Це може свідчити про те, що у компанії не збираються згортати діяльність, а навпаки, дотримуються обіцянок перед кредиторами, щоб продовжувати роботу.

Також у "Грин Филмс" прозвітували про зменшення боргового навантаження за 2019 рік на 12%, до понад 170 мільйонів рублів (або майже 58 мільйонів гривень) і повернули Міністерству культури Росії 35 мільйонів рублів (майже 12 мільйонів гривень) на виробництво фільму "Вниз", а також відсотки за користування коштами федерального бюджету.

Сергій Шефір на прохання "Схем" прокоментувати плани російської фірми, де він є співзасновником через кіпрську компанію, не відповів.

"Функції засновника в комерційних компаніях можуть не збігатися з виконавчими посадами в цих же компаніях. Я не обіймаю жодних посад в органах управління кіпрської компанії, не відповідаю за операційну діяльність, не веду бухгалтерський облік і навіть не провітрюю приміщення офісу", - заявив Шефір.

Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри – давні бізнес-партнери Зеленського по "Кварталу 95". 21 травня 2019 року Сергій Шефір був призначений першим помічником президента Володимира Зеленського. Син Сергія Шефіра працює помічником народного депутата від "Слуги народу" Юрія Кісєля.

Як повідомляв "Апостроф", кандидату в депутати Єгору Клецову, який на місцевих виборах в міську раду Миколаєва очолює список від партії "Слуга народу", нагадали про участь в пропагандистських роликах на "Новоросія ТВ" і наданні гуманітарної допомоги "Першому військовому госпіталю ДНР".