RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Стоп корупції" закликав НАБУ розслідувати факти зловживань в НБУ

Працівниками спецслужб все частіше фіксуються факти корупційних правопорушень, скоєних працівниками НБУ. Йдеться про систематичні факти, які повинні бути розслідувані НАБУ.

Про це сказано в офіційному зверненні ГО "Стоп корупції" в Національне антикорупційне бюро, передає "Голос".

"29 жовтня 2019 на вул Інститутській співробітники СБУ затримали головного спеціаліста НБУ Євгена Піскотіна. Він отримав хабар в сумі 50 тис дол. Пізніше активістам Стопкора стало відомо, що кошти "хабарник" ніс Катерині Рожкової - першому заступнику глави НБУ. За фактом події порушено провадження за ч. 1 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України. Активістам "Стоп корупції" стало відомо про затримання 7 листопада на спробі взяти хабар в розмірі 30 тис дол головному юрисконсульту операційного управління НБУ від підприємця. Співробітниця Нацбанку вимагала її від підприємця за сприяння в отриманні безстрокової Генеральної ліцензії НБУ на здійснення валютних операцій. Відкрито провадження у кваліфікації по ч. 2 ст. 15 ч.4 ст. 190 КК України (шахрайство), ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК України (підбурювання до давання неправомірної вигоди)", - повідомляє ГО "Стоп корупції".

За даними організації, перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова стала фігурантом корупційного скандалу – під час моніторингу її майна і декларації, було встановлено невідповідність заявленого стану фактичному, виявлено користування житловим будинком площею близько 200 кв м в Києві, що не було відображено в декларації. Також в ГО вважають Рожкову причетною до справи "Платинум Банку" про видачу їм фіктивних кредитів.

"ФГВФО вимагає від колишніх членів правління і наглядової ради "Платинум Банку" відшкодування шкоди, заподіяної ПАТ "Платинум Банк" на 1,48 млрд грн. Сума має бути перерахована на рахунок ФГВФО протягом 7 днів з моменту відправки вимоги. Крім Рожкової, вимогу пред'явлено Григорію Гуртовому, Костянтину Смольському, Сергію Попову, Леоніду Рибіну, Вадиму Кривов'язу, Володимиру Коніку, Катерині Ладиженській, Костянтину Горбешко, Дмитру Красношлику, Давиду Холперту, Душану Маджиду", - сказано в зверненні ГО "Стоп корупції".

За даними "Стоп корруцпіі", в рамках слідчі поліції встановили, що "посадові особи ПАТ "Платинум Банк" здійснили розтрату і заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, уклавши з грудня 2013 по травень 2014 кредитні договори з фіктивними підприємствами, завдавши збитків банку на більше 1,1 млрд грн.

ГО "Стоп корупції" звертається до НАБУ з вимогою провести розслідування фактів корупції Рожкової і пов'язаних з нею осіб, притягнути винних до відповідальності.

"Стоп корупції" висловлює стурбованість ситуацією, що може свідчити про можливе порушення норм законодавства керівництвом НБУ, системною корупцією штатних працівників структури, фактами прикриття таких проявів керівництвом НБУ і внесення недостовірних відомостей в декларації про доходи першої заступниці голови НБУ - Рожкової Катерини Вікторівні", - відзначили представники ГО "Стоп корупції".

Раніше Печерський райсуд Києва відмовився задовольнити клопотання ліквідатора "Платинум Банку" №12015100000000334 про визнання його потерпілим в провадженні щодо сумнівних операцій банку (в тому числі в період, коли Платинум Банком керувала заступник голови НБУ Катерина Рожкова). У своїй вимозі до колишніх членів правління і наглядової ради "Платинум Банку" Фонд гарантування вимагав відшкодування шкоди, заподіяної ПАТ "Платинум Банк" в сумі 1,48 млрд грн.