RU  UA

Скандальне рішення КСУ по деклараціях: як зараз працює реєстр і що не може робити НАЗК

Після ухвалення Конституційним судом України скандального рішення про е-декларації практично всі контрольні повноваження Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) є заблокованими. В НАЗК назвали тимчасовим рішення РНБО про відновлення роботи реєстру е-декларацій після реакції президента і уряду, а саму ситуацію навколо НАЗК тривожною.

Про це в ефірі "Апостроф Live" заявив заступник голови Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) Іван Пресняков.

За словами заступника голови НАЗК, весь функціонал агентства після реакції влади не відновлений, а більшість функцій і надалі заблоковані.

"Реєстр декларацій не просто так існує. НАЗК повинно було здійснювати повні перевірки декларацій. Якраз в цьому є, напевно, найважливіший аспект діяльності цього реєстру. Ці повні перевірки ми проводити не можемо. Проблема полягає так само в тому, що перевірку на наявність конфлікту інтересів ми не можемо проводити. Ми не можемо притягати до відповідальності корупціонерів за брехню в деклараціях, КСУ скасував це положення", - наголосив Пресняков.

Чиновник звернув увагу, що НАЗК на сьогодні не може приймати повідомлення громадян про корупцію,оскільки це повноваження також заблоковане.

"НАЗК до цього рішення Конституційного суду було органом, який мав широкі контрольні повноваження в усьому спектрі питань із запобігання корупції. Всі ці контрольні повноваження тепер виконуватися не можуть. Це не тільки рішення, яке вдарило по нашій роботі. Воно по суті поставило під загрозу ширшу рамку – подальшу інтеграцію України з Європейським Союзом. Тому що створення сильної антикорупційної інфраструктури якраз було одним із зобов’язань, які ми на себе брали на шляху цієї інтеграції", - резюмував Пресняков.

Детальніше про ситуацію з НАЗК і е-деклараціями читайте в матеріалі: "Ми працюємо за тимчасовим рішенням, ситуація залишається тривожною - заступник голови НАЗК".