RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У топ-співробітника СБУ виявили "таємний" особняк в елітному селищі під Києвом: фото і відео

У Андрія Швеця, який зараз є т.в.о. начальника Головного слідчого управління СБУ, а його майнова декларація є закритою, знайшли розкішний маєток за ціною орієнтовно в 11 мільйонів гривень. Він розташований у котеджному містечку "Золоче" у селі Вишеньки Київської області – одному найдорожчих елітних поселень Київщини, яке має власний яхт-клуб та вертолітний майданчик.

Про це йдеться в розслідуванні "Схем" (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) – "Елітне життя "головного слідчого" СБУ".

За даними журналістів, родина Швеця мешкає у маєтку щонайменше пів року, однак його досі формально не ввели в експлуатацію, тож він не має статусу житлового будинку і інформація про право власності на нього відсутня у офіційному державному реєстрі нерухомості.

Чиновник усе життя здебільшого працював на державній службі, а його близькі родичі не мали прибуткового бізнесу та суттєвих офіційних доходів, які б дозволяли вести елітний стиль життя керівнику слідства СБУ.

Разом з тим, Андрій Швець – непублічний посадовець, інформації про його призначення немає на сайті СБУ, його майнова декларація не доступна для громадян. Можливо, це через те, що він має статус "т.в.о." (тимчасово виконуючий обов’язки), хоча керує усім слідством Служби безпеки України вже понад рік.

Журналісти протягом кількох місяців помічали Швеця і членів його родини на території одного з найдорожчих маєтків котеджного містечка "Золоче". Там же фіксували автівки родини Швеця: одна з них належала його 19-річній доньці, а дві інші – Mercedes та Toyota Camry – самому Швецю.

На відміну від маєтку, земля під ним має державну реєстрацію і від жовтня 2019-го належить родині Швеця – його дружині та батькові.

Продавець земельних ділянок сім’ї Андрія Швеця – бізнесмен Ігор Тітаренко, чиє ім’я та фірма, якою він володів, у різні періоди фігурували у кримінальних провадженнях. В тому числі, СБУ та ДФС. Пояснювати журналістам, чому він продав ділянку за неринковою вартістю, Тітаренко не захотів: "Яка вам різниця, що я від себе коли кому продав?"

Ще один маєток у цьому ж котеджному містечку "Золоче" з 2015-го року належав батькові Андрія Швеця. Це двоповерховий котедж на понад 200 квадратів з басейном. За кілька днів до публікації матеріалу родина продала будинок.

Походження коштів на два елітні маєтки, запевняють журналісти, складно пояснити офіційними доходами родини Швеця.

Згідно з даними джерел "Схем" у податковій, дружина високопосадовця СБУ офіційно за 22 роки заробила 70 тисяч гривень, основні надходження – це допомога з державного центру соціальних виплат.

Як повідомляв "Апостроф", заступник керівника Офісу президента Олег Татаров звернувся до правоохоронних органів через спроби дискредитації його в засобах масової інформації. Він назвав брехнею інформацію про виділення землі його тестю.