RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Прокуратура має відкрити справу проти Малюськи через заклики не виконувати рішення КСУ щодо Ситника - експерти

Заява міністра юстиції Дениса Малюськи, що рішення Конституційного суду, згідно з яким з 16 грудня директор НАБУ Артем Ситник стає нелегітимним керівником цього органу, нібито є "необов'язковим для виконання", - порушення законодавства і створює прецедент правового нігілізму з боку посадових осіб.

Таку думку висловили юристи, експерти в галузі права під час дискусії про кризу між гілками влади, яка відбулася 16 грудня в "Українському інституті майбутнього", повідомляє УНІАН.

Марина Ставнійчук, заслужений юрист України, колишній представник президента України в Конституційному Суді, колишній член і експерт Венеціанської комісії заявила, що подібні заяви міністра юстиції стають системною проблемою.

"Це вже система для міністерства юстиції. Це не перша його позиція щодо нехтування рішенням Конституційного суду. Стаття 19 Конституції України зобов'язує органи державної влади та всіх посадових осіб органів держвлади мають діяти виключно в межах і порядку, передбачених Конституцією і законами України. Закон про КМУ, положення про міністерство юстиції, не передбачає ніяких повноважень міністра юстиції щодо коментування навіть, а не те, що призвів не виконувати рішення Конституційного суду. Міністерство юстиції має повноваження в тому випадку, коли рішення суду не виконується, забезпечувати примусове виконання рішень. Це прямі обов'язки міністра юстиції і міністерства, яке він очолює", - зазначила вона.

Віктор Шишкін, заслужений юрист України, перший Генеральний прокурор України і колишній суддя Конституційного суду України заявив, що подібні заяви мають правові наслідки, і Офіс Генпрокурора повинен відреагувати на них відкриттям кримінального провадження.

"Венедиктова повинна відкрити кримінальну справу, і негайно, за частиною 4 статті 382 - невиконання судового рішення. Від 3 до 8 років, пане міністре!", - заявив експерт.

16 грудня спливає тримісячний термін, який Конституційний суд дав на врегулювання ситуації навколо НАБУ і його директора. Оскільки Верховна Рада так і не змогла законодавчо врегулювати питання неконституційності його призначення, Артем Ситник з сьогоднішнього дня не є легітимним керівником НАБУ.