RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Зухвале порушення вимог КПК і зведення особистих рахунків: САП розкритикували за підозру Татарову

Національна асоціація адвокатів України звинуватила в.о. керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Максима Грищука, який, як відомо зі ЗМІ, підписав повідомлення про підозру адвокату Олегу Татарову, у зухвалому порушенні вимог Кримінального процесуального Кодексу та Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", якими передбачений спеціальний порядок повідомлення про підозру адвокату.

Про це йдеться у повідомленні на сайті асоціації.

"Повідомлення про підозру адвокату у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснено виключно Генеральним прокурором, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за посадою є заступником Генерального прокурора, проте, особа, яка тимчасово виконує обов'язки керівника САП, не набуває всієї повноти його повноважень. Таким чином, Максим Грищук, тимчасово виконуючи обов'язки керівника САП, скоїв перевищення повноважень. Це є кримінально караним діянням і повинно бути розслідуваним в Державному бюро розслідувань", - відзначили в НААУ.

Адвокати наголошують, що в.о. керівника САП Максим Грищук і начальник управління САП Андрій Довгань не мають процесуальних прав на вручення підозри Татарову без довіреності старшого групи прокурорів Ірини Венедиктової.

"Адвокат Олег Татаров надавав правову допомогу компанії "УКРБУД" і її посадовим особам. Відкриваючи проти нього кримінальне провадження, САП і детективи НАБУ протиправно ототожнили адвоката з його клієнтом і вчинили дії щодо втручання в приватне спілкування адвоката з його клієнтом", - відзначили в асоціації .

Також різко на інформацію в ЗМІ про підозру Татарову відреагували в Офісі Президента. Заступник керівника ОП Андрій Смирнов вважає дії керівництва САП піаром і зведенням особистих рахунків.

"У зв'язку з численними зверненнями за коментарями щодо можливого підписання прокурорами САП повідомлення про підозру заступникові Керівника Офісу Президента Татарову А.Ю., дозволю наступну тезу. Кримінальний процесуальний кодекс це не посібник з PR, а будь-які дії органу досудового розслідування і процесуального контролю повинні відповідати закону і не створювати враження про зведення особистих рахунків між окремими людьми", - написав Смирнов у Facebook.

Сам Татаров також вважає, що мова йде про зведення особистих рахунків, і обіцяє довести свою невинність.

"У зв'язку з публікаціями в ЗМІ про наміри вручити мені підозру, ще раз заявляю свою публічну позицію. Ситник - це визнаний винним судом в корупції функціонер і державний злочинець, який зводить особисті рахунки. Я пройду цей шлях, доведу свою невинність і гідно відповім", - написав він у Telegram-каналі.