RU  UA

Ситуація вкрай складна: озвучено тривожний прогноз щодо співпраці МВФ з Україною

Україна не отримала другий транш кредиту від МВФ і невідомо, чи ці кошти надійдуть в 2021 році, а без кредитів МВФ стабілізувати фінансову систему України вкрай складно.

Про це розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV міністр економіки у 1992 році, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Нам ніхто нічого не повідомляє (про співпрацю з МВФ - "Апостроф"). Ніяких фінансових звітів від міністерства та уряду немає. Ніхто нічого не говорить. Ми плутаємося у здогадках. Ситуація вкрай складна і це зрозуміло. Треба йти назустріч. Чому не досягаються результати, важко сказати", - заявив Лановий.

За словами Ланового, Україна втратила свій шанс на початку становлення країни стати високотехнологічною економікою.

"У 1992 році ми були певним європейським лідером. По-перше, Європейський Союз вважав, що ми разом з Угорщиною, Польщею та Чехословаччиною будемо першими членами європейської спільноти зі сходу. По-друге, до нас було величезне зацікавлення високотехнологічних іноземних машинобудівних фірм. Вони просто стояли в черзі, аби створювати з нами спільні підприємства чи входити в якісь інші майнові відносини з нашими оборонними, машинобудівними та іншими підприємствами.

Я вам скажу, що МВФ та Світовий банк, коли познайомилися з нашими програмами реформ, одразу запропонували нам щорічні суми: від Світового банку на розвиток галузей, а від МВФ – на проведення грошової реформи. Ми говорили про це. На жаль, всі ці плани були відкладені", - розповів Лановий.

Також він звернув увагу на дуже важливий факт, який заважає розвитку економіки України.

"У нас зараз немає фондової біржі. А це розподіл капіталів у найкращі галузі. Так от, у 1992 році USAID фінансувала проект про створення київської біржі. Побудувати цю біржу мала команда, яка побудувала Гонконгську біржу – другу в Азії за обсягами торгівлі цінними паперами. Вони приїхали до нас, ми уклали угоду. Але, на жаль, за місяць-два президент Кравчук мене прибрав, а американці розірвали цю угоду. Те ж саме можна говорити про МВФ та Світовий банк, які до 1996 року зупинили фінансові відносини з Україною", - зазначив експерт.

Для виведення економіки України з кризи він назвав декілька шляхів.

"Є декілька важливих та складних питань. Перше – це стабілізація фінансової системи України. Оскільки сьогодні у нас дуже великі заборгованості і треба виплачувати гроші, а МВФ вагається, то наш уряд піде на приватні ринки за позиками. Держава буде просити в борг додаткові суми. Це буде 5-10, а може і 15 млрд доларів за рік. Щоб отримати такі позики, треба піднімати відсоткові ставки.

Я так бачу, що шлях, обраний урядом, є безперспективним. Завтра вже треба буде позичати не 15-16 млрд, а всі 20 млрд - і віддавати через нарахування відсотків.

Ніхто питанням (економіки) не займається. Вони чекають, що візьмуть новий кредит під високі відсотки, ще й комусь перепаде відкат. Це зрозуміло, по-іншому не робиться", - резюмував Лановий.

Що треба зробити для відродження економіки України, читайте в матеріалі "Апострофа": "Україні потрібно вилізти з прірви, але Зеленський про це не думає - колишній міністр економіки".