RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Україна могла залишитися без траншу МВФ через скандального Ситника - ЗМІ

Відмова МВФ в черговому транші кредиту і вимоги про реформи та боротьбу з корупцією можуть бути наслідком скандалу навколо Артема Ситника, який продовжує очолювати НАБУ в порушення рішення КСУ і при наявності вироку за корупцію.

Мова про це йде в статті "Корупціонери проти корупції. Чому МВФ "пішов" і хто після Ситника?" на Golos.UA.

"Ситник, яким опікується саме Захід з його тягою до фінансової порядності, тепер опинився фігурантом справи щодо узурпації влади і злісним порушником рішень Конституційного суду. До цього ж ім'я глав-антикорупціонера сяє в реєстрі корупціонерів - лобіювати таку особу не в "європейських манерах". Такої кричущої безсоромності з боку України МВФ не витримав і у видачі траншу відмовив, мовляв, будемо продовжувати діалог, але поки вимоги не виконаєте - грошей не бачити вам - занадто високий рівень корупції для подальшої співпраці", - йдеться в публікації.

Автор зазначає, що в прагненні зберегти за собою Бюро за всяку ціну Артем Ситник йде і на правопорушення і скандали, і "продовжує виконувати політичні замовлення".

"Ситник "раптово" виявив, що, мовляв, прихід глави КС Олександра Тупицького, який і виніс нещасливий вердикт про незаконність його призначення, взагалі був незаконний і підпадає під склад злочину. Пізніше трапився ще один курйоз: невгамовні "антикорупціонери" почали якось незграбно загрожувати "кримінальною розправою" співробітнику ОПУ Татарову, як виявилося пізніше, в зв'язку з намірами призначити Татарова головою ДБР - Заходу ця ідея припала до смаку і на нього спустили Ситника. Це пара прикладів того, що діяльність НАБУ в основному зводилася до штампування виробництв щодо "нерозуміння неугодних про хиткість їх положення", в той час, як реальні справи осідали в архівах НАБУ мертвим вантажем. Ефективності роботи Бюро так не змогло продемонструвати", - підкреслює він.

Як зазначає автор, Захід планує відмовитися від підтримки Ситника і почав пошуки заміни йому: "Є навіть позиція посольства США щодо його заміни: якщо раніше вони були головними лобістами Ситника, зараз в рядах представництва Штатів підшукують йому альтернативу", - йдеться в статті.

Також, згідно з матеріалу, перспективи врегулювання ситуації з боку української влади поки не ясні.

"Ситник офіційно визнаний корупціонер, але очолює головне антикорупційне відомство в порушення рішення суду. Щоб змінити це положення, необхідно внести зміни в законодавство, над чим зараз і б'ються в верхах. У Раді в рекордні скоки - всього за півдня, зібрали 216 підписів під постановою про звільнення глави НАБУ - 19 лютого документ схвалив парламентський комітет із забезпечення правоохоронної діяльності", - підсумував автор.