RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Глава "Укрпошти" Смілянський планує очолити "Укрзалізницю" - ЗМІ

Глава "Укрпошти" Ігор Смілянський після завершення свого контракту 30 червня 2021 буде претендувати на посаду голови правління "Укрзалізниці". При цьому уряд не затверджував його звіт про роботу "Укрпошти", а сам поштовий монополіст перебуває в збитках, майже жодна реформа не була реалізована.

Про це за посиланням на "Дело" пишуть "Українські новини".

Журналісти нагадують, що Смілянський є не тільки громадянином України, але і володіє американським паспортом. Згідно з його біографією, він навчався в США з 1999 по 2005. Працював в американських юридичних та аудиторських компаніях, а потім в російській філії The Boston Consulting Group. У Росії брав участь в невдалому IPO Промсвязьбанку на Лондонській фондовій біржі і на ММВБ.

Видання припускає, що кар'єру визначила залежність Смілянського від інтересів компаній Ріната Ахметова. "Після Москви він керував злиттям і поглинанням банком ПУМБ "Донгорбанку", а в 2014 році злиттям ПУМБ з банком "Ренесанс Капітал". Після приходу в "Укрпошту" Смілянський тут же призначив на ключові посади людей з "Укртелекому" і "Метінвесту", йдеться в матеріалі.

В "Укрпошті" Смілянський зосередився на необхідності перетворити компанію в банк, перевести видачу пенсій в 100% безготівковий розрахунок з подальшою приватизацією: "Реальна причина такого вектору ніколи не ховалася: отримати доступ до залишків на рахунках пенсіонерів, а також до унікальної мережі "Укрпошти" (яка є в кожному селі). Поступово фокус з доставки посилок і листів як основного бізнесу, став перемикатися на доставку пенсій, а бізнес-модель почали відбудовувати виходячи з очікуваного підвищення тарифів на цю послугу", - йдеться в матеріалі.

За п'ять років перебування на посаді Смілянський кілька разів погрожував урядам і прем'єрам, що "Укрпошта" припинить доставку пенсій, якщо їй не буде підвищений тариф. В якості предмету шантажу "були використані 100 млн євро кредиту ЄБРР і ЄІБ на розвиток інфраструктури компанії… в результаті компанія отримувала і компенсації, і підвищення тарифів".

"Інтерес Ріната Ахметова до "Укрзалізниці" більш, ніж очевидний. ЗМІ неодноразово писали про те, як важливі для олігарха занижені тарифи "УЗ" і пріоритетне надання вагонного парку за демпінговими цінами. Крім того, коли на "УЗ" є менеджер, "зручний" для найбагатшої людини в Україні, держмонополіст грає на стороні вантажовідправників в конфлікті з вагонобудівними і вагоноремонтними заводами, відтягуючи модернізаційні процеси і закриваючи очі на ввіз старих вагонів з країни-агресора", - вважають журналісти.

Є й інші потенційні бенефіціари його можливого призначення. Йдеться про досвід роботи Смілянського в американській військово-промислової корпорації Lockheed Martin, яка спеціалізується в галузі авіабудування, авіакосмічної техніки, суднобудування. Саме завдяки роботі в цій компанії Смілянський - паралельно з роботою в "Укрпошті" - входив до наглядової ради "Укроборонпрому". Журналісти відзначають, що доступ американського громадянина до такого активу має бути предметом інтересу Служби безпеки України.

Журналісти згадують і провали Смілянського в "Укрпошті" - фінпоказники компанії невтішні: у 2017- збиток 177 млн грн, 2018 - збиток 508 млн грн, 2019 році - прибуток у 405 млн грн за рахунок компенсації від ПФУ за доставку пенсій, вибитої "шантажем", 2020– 164 млн грн прибутку на тлі підвищення попиту на онлайн-доставку. За підсумками I кварталу 2021 - збитки 168 млн грн. До кінця 2017 Смілянському так і не вдалося завести в Україну Amazon. Крім того, всі обіцянки цифровізувати "Укрпошту" також не реалізовані.

"Свою посаду в "Укрпошті" Смілянський залишає без затвердження звіту перед урядом і без проведеного аудиту витрачання коштів і впровадження "реформ" з боку Державної аудиторської служби. Дуже зручно перекласти наслідки імітації змін на майбутнього керівника "Укрпошти", а самому спробувати щастя в іншій корупційної годівниці ", – резюмує видання.