RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Влада взялася за Кличка, щоб приховати 80 млрд грн збитків, завданих державі топ-корупціонерами - ЗМІ

Переслідуванням політичних опонентів Офіс президента намагається створити позитивний інформаційний фон напередодні підсумкової прес-конференції Володимира Зеленського і відвернути увагу від багатомільярдних збитків, завданих економіці його командою.

Про це йдеться в матеріалі Gazeta.ua.

Нагадаємо, пресконференція президента призначена на 20 травня. Як пише видання, резонансні події в останні тижні - підготовка до зустрічі Зеленського з журналістами: "Розуміючи, що на багато питань відповідей немає, у Зеленського почали робити те, що добре вміють - накачувати інформаційне поле. Звідси раптова відставка міністра охорони здоров'я Степанова і резонансні розслідування, які вийняли з-під сукна акурат до кінця весни".

За версією Gazeta.ua, це зроблено щоб затьмарити провальні управлінські рішення Кабміну і падіння економіки.

Журналісти проаналізували фінансові результати найбільших держкорпорацій за останній рік. Кожне з них, включаючи держмонополії, при Зеленському демонструє багатомільярдні збитки. Нафтогаз в 2020 показав збиток 36 млрд грн на тлі прибутку в 2019 на рівні 9,9 млрд грн. Укренерго відзвітувала про 27,5 млрд грн збитків (в 2019 було 1,86 млрд грн прибутку). Укрзалізниця закінчила 2020 зі збитком 11,9 млрд грн, хоча в 2019 отримала 4,3 млрд грн прибутку. НАЕК "Енергоатом" в 2019 відзвітував про прибуток 3,8 млрд грн, в 2020 - про збитки в 4,8 млрд грн. Сукупні втрати тільки по цих підприємствах перевищили 80 млрд грн.

Для порівняння, річний бюджет усього Києва - 60 млрд грн. Незважаючи на провальні фінансові результати, топ-менеджери держкорпорацій продовжують отримувати сотні тисяч гривень зарплати щомісяця.

"Це намагаються списати на пандемію коронавірусу. Але крім неї це симптоматично для некомпетентного управління і топ-корупції. Ефективна робота названих компаній - відповідальність Кабміну, укомплектованого по одноосібній квоті ЗеКоманди", - йдеться в матеріалі.

Однак замість того, щоб зупинити топ-корупцію в уряді, влада санкціонує масові обшуки в департаментах КМДА і на комунальних підприємствах. На думку шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної, обшуками в столиці Офіс президента намагається вирішити насамперед політичні завдання - призначити безпосередньо керованого главу КМДА і усунути Віталія Кличка як "головного електорального конкурента на наступних виборах".

"Спостерігати за політичними розбірками виборцю завжди цікавіше, ніж розбиратися в корупційних схемах, тарифоутворенні і макроекономічних процесах. Офіс Зеленського вміло на цьому грає. На прес-конференції президент розповість, як спритно притис п'яту колону, але не відповість, як зупинити падіння економіки в прірву. Вколить київську мерію, але не згадає про багатомільярдну корупцію під крилом його Кабміну", - йдеться в матеріалі.