RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Олігархи, злодії в законі і справи проти добровольців: головні тези брифінгу РНБО

У п'ятницю, 4 червня, відбулося чергове засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому обговорювалося виконання попередніх рішень, а також було поставлено нові завдання для зміцнення безпеки держави.

Головні теми, які розглядалися на засіданні, озвучив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данилов.

Про списки санкцій США

На засіданні РНБО назвали точну кількість громадян України, які знаходиться під санкціями США. У списку Мінфіну США - 130 українців, в списку іншої держінституції - 4 людини. Таким чином всього в американських списках - 134 громадянина України.

Як повідомив Данилов, інформація щодо кожного з них буде перевірено, щоб з'ясувати, чому були введені санкції.

Про інтеграцію в НАТО

Питання поглиблення інтеграції України в НАТО розглядали в таємному режимі. Рішення про інтеграцію прийняли одноголосно.

Про закон про олігархів

За словами Олексія Данилова, так званий закон про олігархів, який зареєстрований у Верховній Раді і викликав бурхливе обговорення в суспільстві, не остання зміна в законодавстві щодо таких громадян. Через два тижні буде оприлюднено інші законопроекти, які стосуватимуться олігархів.

"Президент вимагає, щоб законопроект про олігархів було прийнято якнайшвидше. Закон про олігархів - це первинна частина ряду законодавчих актів. Президент дав доручення відповідним органам... через два тижні ви побачите такі законопроекти в цій площині", - пообіцяв секретар РНБО.

Про злодіїв в законі

На засіданні РНБО відзначили, що на даний момент в Україні не залишилося жодного "злодія в законі", в той час, як з початку року їх налічувалося на території нашої держави аж 34, а після прийняття рішення РНБО їх кількість зменшилася вдвічі - до 17 .

Крім того, з 111 кримінальних авторитетів, які перебували в Україні і потрапили під санкції РНБО, в даний момент залишилося тільки 42. Щодо них здійснюється процедура видворення з країни. Решта 36 поїхали самі, ще 33 - під слідством.

Про добровольців

Присутність в списку санкцій проти "злодіїв в законі" бійців добровольчих батальйонів Олексій Данилов пояснив тим, що вони є фігурантами кримінальних справ.

За його словами, ніхто випадково не може потрапити в цей список. При цьому списки верифікуються не тільки в Україні, але і в інших країнах.

"Один з 4 осіб, про яких йде мова, є причетним до пограбування ювелірного магазину в Києві, під час якого вбили охоронця. Ще один знаходиться в СІЗО, і ще 2 людини проходять у кримінальних справах", - конкретизував секретар РНБО.

Про виселення з держдач

Також Олексій Данилов повідомив, що з державних дач у Конча-Заспі і Пущі-Водиці почали виселяти перших мешканців, які раніше займали високі посади в державі.

За його словами, в процесі виселення з особняків в Конча-Заспі і Пуща-Водиці перебуває два десятки осіб. Серед них - екс-міністр освіти Дмитро Табачник, екс-секретар РНБО Раїса Богатирьова і екс-генпрокурор Святослав Піскун, колишній глава "Нафтогазу" Віктор Івченко та екс-міністр юстиції Олександр Лавринович.

При цьому Олексій Данилов зазначив, що під час оренди об'єктів у держпідприємства сталася несподівана ситуація: держпідприємство виявилося боржником перед деякими жителями.

"Одній жінці винні 11,841 грн, ще двом людям - більш 2 млн і більш 3 млн", - повідомив секретар РНБО.

Решта питань

Обговорювалося питання про зміцнення національної безпеки на адмінграніце з Кримом, а також в Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Донецькій областях. Питання розглядалося секретно.

Було прийнято рішення про збільшення українського миротворчого контингенту в Конго.

Обговорили також ситуацію в українському авіабудуванні, було прийнято план розвитку на найближчі п'ять років.

Невдоволення президента України Володимира Зеленського викликала доповідь про водопостачання в Україні, зокрема про якість води і її очищення. Це питання будуть розглядати ще раз, окремо. "У нас ситуація з Бортницькою станцією в Києві, про яку вже 10-12 років розповідають про японські гроші, що там нібито повинні проходити якісь процеси, процеси ніякі не відбуваються. Зараз викиди з Києва вдвічі перевищують всі норми", - навів приклад Данилов.

Питання взаємовідносин з владою Білорусі на засіданні РНБО не піднімалося, проте відновлення авіасполучення поки не планується.

Як повідомляв "Апостроф", раніше передбачалося, що Рада національної безпеки і оборони України може ввести санкції проти 5 чинних народних депутатів під час засідання 4 червня.