RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Припис НАЗК про незаконність призначення голови "Нафтогазу" має політичний підтекст - економіст

Вимога голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) скасувати призначення Юрія Вітренка головою НАК "Нафтогаз Україна" має політичний підтекст.

Про це заявив економіст Борис Кушнірук у колонці на Liga.net.

"Політичні ігрища навколо посади керівника стратегічного підприємства лише створюватимуть управлінський хаос та невизначеність в ній, у чому зараз найбільше зацікавлені "запоребріком", - написав Кушнірук.

На його думку, спекуляції довкола керівника НАК послаблюють позиції України в питанні перемовин з західними партнерами щодо заборони на будівництво газопроводу "Північний поік-2". Вони дають Росії додаткові аргументи на користь добудови газопроводу та введення його в експлуатацію.

Економіст звернув увагу, що раніше голова НАЗК не демонстрував подібну принциповість щодо виконання норм закону стосовно призначення колишніх високопосадовців на посади керівників державних компаній.

"У мене великі сумніви, що йдеться про особисту ініціативу пана Новікова щодо перевірки рішення Кабміну. Принаймні при схожих ситуаціях, наприклад, під час призначення головою правління АТ "Укрзалізниця" Євгена Кравцова, який до того обіймав посаду першого заступника міністра інфраструктури, жодної реакції з боку НАЗК не було", - нагадав Кушнірук.

Він зазначив, що особисто Юрій Вітренко на посаді першого заступника міністра енергетики жодних рішень стосовно "Нафтогазу" не ухвалював, вони приймались урядом, як колегіальним органом.

"Нафтогаз" знаходиться під прямим керівництвом Кабміну. По-друге, враховуючи, що Вітренко був виконуючим обов'язки міністра Міненерго, він не міг голосувати на засіданнях уряду з жодних питань, у тому числі які стосуються НАК "Нафтогаз". У кращому випадку, він міг давати свої рекомендації тим чи іншим міністерствам щодо діяльності цієї державної компанії, але вони ні на що не впливали, не кажучи, що, по факту, їх просто не враховували", - пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше голова НАЗК Олександр Новіков направив уряду припис щодо необхідності скасувати розпорядження Кабінету міністрів про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" та контракту з ним як незаконних.

Водночас Вітренко заявив, що припис Національного агентства з питань запобігання корупції є незаконним, а висновки Нацагентства - типовим прикладом "вибіркового правосуддя".