RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Закон про оцінку нерухомості не виконано, борги по зарплатах зросли: нардеп Качура прокоментував роботу ФДМ

Більшість членів Рахункової палати залишилися незадоволені звітом Фонду держмайна.

Про це заявив народний депутат від фракції СН Олександр Качура, пишуть "Українські новини".

"Вчора був присутній на засіданні Рахункової палати, де розглядався звіт Фонду держмайна за 2020. Більшість членів Рахункової палати, які взяли слово, озвучили невдоволення щодо звіту в цілому", - написав нардеп.

"Вишенькою на торті" є питання створення модуля з оцінки об'єктів нерухомості. Реформу в сфері оціночної діяльності реалізували народні депутати, що прийняли закон, яким було скасовано функцію посередників у сфері реєстрації звітів про оцінку. У той же час, Фонду було доручено в термін не пізніше 1 липня 2020 розробити і впровадити Систему автоматичного визначення вартості об'єктів нерухомості. На сьогоднішній день, Фонд вже майже на рік прострочив впровадження цієї системи, чим порушив виконання закону. Це означає, що громадяни продовжують оплачувати оцінку об'єктів оцінювачам (а мають отримувати цю послугу безкоштовно), а держава продовжує втрачати мільярди гривень через недостовірну оцінку об'єктів нерухомості", - написав Качура.

В якості експерименту депутати замовили оцінку квартиру одного з керівників фракції і її вартість була занижена оцінювачем майже в 10 разів, і завдяки цьому податків у разі продажу такої квартири заплатили б в 10 разів менше, ніж передбачено. Також в звіті ФДМ кажуть, що в 2020 фондом було проведено близько 1900 приватизаційних онлайн-аукціонів на 3 млрд грн.

"Згідно даних цього ж звіту за 2020, до держбюджету від приватизації держмайна перераховано 2 млрд 248 млн 165 тис грн, а кількість реалізованих об'єктів малої приватизації - 432 об'єкта (всього виставлялися на аукціон 525 об'єктів). Тому незрозуміло, на що посилається ФДМУ, заявляючи про 3 млрд грн і 1900 аукціонах. Якщо мова йде про аукціони, за результатами яких по кілька разів не відбувався продаж об'єктів - це точно не "перемога" ФДМУ", - написав Качура.

Нардеп додав, що в 2020 надходження від дивідендів і відрахувань частини чистого прибутку господарських товариств в 3 рази нижче, ніж в 2019. На держпідприємствах в 2020 збільшилася заборгованість із зарплат, кількість проблемних підприємств також зросла. Також він звертає увагу на те, що в 2020 діяла заборона на продаж великих підприємств за програмою великої приватизації, але при цьому ФДМ зобов'язаний був підготувати їх до приватизації.

"Але в перебігу 2020 ФДМУ всюди говорив про те, що нібито діяла заборона на підготовку об'єктів великої приватизації. Насправді, діяла заборона тільки на продаж таких об'єктів. У вересні 2020 Верховна Рада прийняла закон з метою уточнення формулювання. Тому, незважаючи на заяви про заборону підготовки до приватизації, підготовка відбувалася, про що свідчить і виконання радниками з приватизації угод, укладених з Фондом, інформація про що є на звіті за 2020", - написав нардеп.

Найближчим часом звіт Фонду держмайна буде розглянуто Верховною Радою.

Раніше Качура заявляв, що тіньові куратори, в тому числі Одеського припортового заводу, зможуть заробляти на державному майні до 2022 завдяки тому, що старт великої приватизації був відкладений.