RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Що потрібно для деолігархізації в Україні: у владі назвали чотири ключові моменти

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, які заходи потрібні в Україні для реалізації закону про деолігархізацію.

Про це він розповів телеканалу "Україна 24".

За його словами, це буде цілий перелік питань і законопроєктів, які ще належить прийняти. На даний момент боротьбою з корупцією займаються такі інстанції як НАБУ, НАПКА, САП, ВАКС.

"Насамперед якщо ми говоримо про вплив грошей на владу, або влади на гроші, в поганому розумінні цього слова, то це дійсно закони, пов’язані з боротьбою з корупцією. Тому що це ж відбувається не просто так: хтось за це щось отримує, хтось фактично зраджує тим обіцянкам, коли йшов до влади, хтось це робить не для того, щоб допомогти країни розвиватися", - повідомив Разумков.

Спікер звернув увагу на питання лобізму, коли всі відносини між владою і бізнесом - прозорі і зафіксовані, коли зрозуміло, хто є кінцевим бенефіціаром тих чи інших рішень. Як зазначив Разумков, потрібно точно позбавлятися від "зносин між представниками влади та бізнесу під покровом ночі". Він додав, що це дуже погана українська звичка-традиція.

"Я пам’ятаю, як у 2019 році шановні журналісти раділи тому, що публічно відбуваються зустрічі представників великого бізнесу і представників української влади. Це нормально, потім не виникає питання: "А що ж ви такого там проговорювали секретного, чому це відбувалося о дванадцятій ночі, або в якийсь інший неробочий час", - сказав Разумков.

Політик уточнив, що це нормально, коли влада спілкується з бізнесом і навпаки, але результат такої взаємодії має бути не збагачення окремих бізнесменів і політиків, а збагачення в цілому держави.

Ще одним важливим елементом деолігархізації спікер Ради назвав антитрастове законодавство, як в США. Воно спрямоване проти монополістів і ефективно може боротися з різними видами монополій, які існують в українському бізнес-середовищі. На його думку, виконання цих законів змінить ситуацію на краще.

Останнім ключовим моментом Разумков називає чесність відносин, тому що для бізнесу дуже важливо мати довіру і надійність, що сторони точно виконають умови угоди. Варто врахувати, як додав політик, "договорняки" і "договірні відносини" - це різні речі.

"Бізнес повинен розуміти, зокрема, зміни до законодавства в довгостроковій перспективі, щоб будувати свою стратегію поведінки й розвитку того чи іншого напрямку на теренах нашої країни. А сьогодні ми дійсно потребуємо інвестицій - як внутрішніх, так і зовнішніх", - сказав він.

Нагадаємо, президент України вніс до парламенту законопроэкт про деолігархізації, щоб обмежити вплив фінансових магнатів. Статус олігарха людина зможе отримати після відповідного рішення РНБО. Хто потрапить під приціл влади, думки українців.