RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Журналісти назвали найскандальніші факти, що "прославили" Іллю Киву

Ілля Кива пройшов шлях від пацієнта психіатричної лікарні в Полтаві до народного депутата, тим часом на політичній арені він відомий низкою скандалів.

Про них нагадало видання "Обозреватель" з посиланням на "Аргумент".

Через три роки після отримання диплома педагога-психолога Кива став працювати в Донецькій залізниці на посаді інженера-технолога, також керівником промивально-пропарювальної станції "Новозолотарівка" під Лисичанським. Аналогічну лінію на Лисичанському НПЗ очолив молодший брат Іллі – Дмитро Кива.

"У рідній для Киви Полтавській області, на околиці міста Червонозаводське (Заводське) починає функціонувати нелегальний НПЗ, що виробляє низькоякісні дизель і бензин. Якість "бензину" була така, що самі працівники НПЗ, які знали його "рецептуру", не заправляли ним свої авто… Нафта для цього НПЗ була краденою з Лисичанського НПЗ… її зливали із залізничних цистерн постачальників в автомобільні цистерни підлеглі двох братів Кив", - йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що Ілля Кива у 2011 році "нібито вимагав хабар у підприємця Ігоря Горбатенка. Управління нарахувало підприємцю штраф у розмірі 23 тис. дол, але Кива запропонував відкупитися за $1500… Під час передачі другої частини грошей Дмитра Киву затримали. Водночас був затриманий і Ілля Кива". Суд виніс вирок 24 грудня 2013, врахувавши пом'якшувальні обставини. Одна з них – довідка з Полтавської обласної психіатричної лікарні, в якій стверджується, що Кива перебував на лікуванні з діагнозом "наслідки закритої черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості".

На момент суду у Киви була друга група інвалідності. Суд визнав Киву винним в отриманні хабаря та призначив покарання у вигляді штрафу. У 2014 суд повторно розглянув справу "через появу нових обставин". Вирок переглянули, Киву визнали не судимим.

У липні 2020 Bihus.info встановили, що "Кива у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями" у м. Заводське. Жомова яма виявилася порослою бур'янами ділянкою без ознак підприємницької діяльності. У лютому 2021 журналісти зняли нове розслідування, де стверджують, що Кива нібито отримував прибуток від здачі в оренду ями "від компанії "Сиквел", власником якої був чоловік, який проживає на окупованій території Луганської області". 20 травня 2021 Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до ВАКС з метою конфіскувати у Киви жомову яму, оскільки було встановлено, що депутат "не є власником об'єкта нерухомості" і передав майно в оренду фірмі з ознаками фіктивності.

У 2019 Кива зблизився з Вадимом Рабиновичем і потрапив до списку ОПЗЖ під №34. Киву активно піарили канали з орбіти Медведчука. Він підтримував репресії режиму Лукашенка, хизувався "Ролексом", створив бойове крило ОПЗЖ, спамив поправками, намагався заблокувати ухвалення закону про землі, був запідозрений у недостовірному декларуванні.

7 жовтня 2021 до керівництва партії у Полтавській ОПЗЖ звернулись із закликом зняти Киву з кураторства Полтавської міської організації ОПЗЖ. Тоді ж Ілля Кива привітав президента Росії Володимира Путіна з днем народження. Як пишуть журналісти, вже "лунають заклики позбавити Киву депутатського мандата і вигнати з партії".