RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Зеленський використовує боротьбу з олігархами як інструмент у протистоянні з РФ - The European Post

Президенту Володимиру Зеленському доводиться вести боротьбу з корупцією в умовах російської агресії, що може посилитись. Однак загроза безпосереднього вторгнення зосереджує фокус на необхідності нейтралізації потужних груп інтересів, які можуть перейти на іншу сторону в разі нападу Росії.

Про це йдеться в статті оглядача The European Post Пітера Клеппа.

"З моменту вступу на посаду в 2019 році президент Зеленський здійснив ряд реформ для боротьби з корупцією… Водночас запровадив заходи, спрямовані на приборкання впливу так званих олігархів. В Україні достатньо великих бізнесменів, які суттєво впливають на політичні партії та медіа, які нерідко їм належать. Деякі мають кишенькових суддів та високопосадовців, а багато хто – ще й тісні зв’язки з Кремлем", - констатує журналіст.

Як приклад він навів Віктора Медведчука, який з травня цього року перебуває під домашнім арештом.

"Протягом тривалого часу український політикум був до нього толерантним, оскільки в ньому бачили важливий канал зв’язку з Кремлем… Одним із тих, хто найбільше підтримував Медведчука, був колишній президент Петро Порошенко", - стверджує Клепп.

Він вказує на те, що саме в цей період Медведчук отримав від президентської адміністрації "зелене світло" на придбання низки шахт на підконтрольних сепаратистам територіях. Також Порошенко сприяв побудові проросійської медіа-імперії Медведчука, а під час виборів ці канали підтримували Порошенка.

"Зеленському доводиться балансувати, як канатоходьцю, аби зменшувати владу олігархів, не провокуючи при тому подальшої російської агресії. Однак зрозуміло, що він не зможе забезпечити процвітання і стабільність для свого народу, якщо не досягне успіху в боротьбі з корупцією", - заключає автор.