RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Політтехнологи Порошенка провели "виставу" для створення йому образу переслідуваного владою опозиціонера - ЗМІ

П'ятий президент України Петро Порошенко виїхав з країни 17 грудня 2021 після спроби вручити йому повістку на допит, щоб виграти час для підготовки до "вистави", яку українці спостерігали в аеропорту та в Печерському суді 17 січня.

"Спектакль" полягає у спробі створити для п'ятого президента України образу опозиціонера, що потрапив під політичне переслідування влади, пише видання delo.ua.

Перебування Порошенка місяць за кордоном його партія намагалася представити як "дипломатичне турне" з двох заходів (зустрічі із Вселенським патріархом Варфоломієм у Стамбулі та участь в конференції "Росія - Україна - НАТО" у Польщі), "на які знадобилося б два дні", пише ЗМІ. Як стверджують журналісти, решту часу використовували політтехнологи нардепа Порошенка "для продумування сценарію, який 17 січня Порошенко і почав розігрувати при прильоті в Україну з Варшави".

"Порошенка пересадили з чартерного літака, якими він пересувався по світу всі останні роки, в економ-клас звичайного рейсового літака, авіакомпанії-лоукостера WizzAir, щоб продемонструвати суспільству, ніби влада взялася "пресувати" такого ж звичайного громадянина", – пишуть журналісти.

У таке можна було б повірити, якби Порошенко користувався послугами дешевих авіакомпаній, але, як зазначають журналісти, це сталося вперше. Наприклад, на Мальдіви 4 роки тому Порошенко летів приватним літаком, і за даними ЗМІ, без проходження паспортного контролю під підставними іменами.

Після прильоту до Києва подружжя Порошенко з літака пересіло в авто марки Renault, чого теж не відбувалося з п'ятим президентом, який в останні 10 років використовував лише авто Mercedes S-класу, наголошується в публікації.

"На такому автомобілі він ще 17 грудня тікав від слідчих ГБР. Але сьогодні для правильної картинки на камери журналістів можна потерпіти і поїздити менш комфортабельною машиною... Заради додаткового символізму, для підкріплення потрібного на сьогоднішній день образу, в Україну Порошенко повернувся 17 січня - рівно рік тому цього ж дня до Росії повернувся опозиціонер Олексій Навальний, якого після прильоту затримали правоохоронці у справі "Ів Роше". Цього б ніхто не помітив, якби сам Порошенко про це не згадав, виступаючи перед пресою", - зауважили ЗМІ.

Журналісти наголошують, що "вистава з польотом в економ-класі, дешевому автомобілі та спробами "зліпити" із себе "українського Навального" навряд чи допоможуть п'ятому президенту України отримати підтримку суспільства", і нагадали про антирейтинг Порошенка в 47%, і про те, що такий самий сценарій не допоміг Медведчуку.

Петру Порошенку оголосили про підозру у скоєнні держзради та сприяння діяльності терористів на Сході України. Слідство вважає, що Порошенко увійшов у змову з російською владою щодо постачання в Україну вугілля з окупованих РФ територій Донецької та Луганської областей, в якому переговорником між Порошенком і РФ виступив кум президента Росії Путіна Віктор Медведчук. Порошенко звинувачують співучасть у схемі на рівні зриву поставок вугілля з ПАР, щоб укласти контракти на купівлю вугілля через підставні фірми у бойовиків "Л/ДНР" за готівку. Роль п'ятого президента полягала в координації дій української влади, адміністративному впливі на ключових осіб та конспірації цієї діяльності. Слідство встановило, що наприкінці листопада 2014 року Порошенко тиснув на керівництво Міністерства енергетики та компанії "Центренерго" із вимогою приймати необхідні рішення. В результаті за 2015 рік бойовики "Л/ДНР" отримали від української влади майже 13 млн доларів за постачання вугілля.