RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Парламент зареєстрував законопроект про відповідальне споживання природних ресурсів

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №6544 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо модернізації державної політики у напрямку досягнення Цілей сталого розвитку та стимулювання впровадження раціональної моделі споживання природних ресурсів та продукції", що передбачає популяризацію принципів сталого розвитку серед підприємців та стимуляцію суспільства до свідомого споживання.

Про це 2 лютого на пресконференції заявила народна депутатка України, голова МФО "Беззайве" Марія Мезенцева.

Передбачається, що законопроект №6544 стимулюватиме українців до свідомого споживання та раціонального використання природних ресурсів, зокрема шляхом впровадження податкових пільг для екосвідомого бізнесу.

"Заохочення у формі податкових пільг – поширена практика серед країн-членів ЄС… Ми намагаємося створити м'яку модель, яка не викличе дискусії та негативу… Тому пропонуємо "soft transition" – м'який перехід до відповідального споживання, але й водночас підтримку виробника, чия продукція є екологічно чистою та продукує менше вторинної сировини", – прокоментувала Марія Мезенцева.

Окрім орієнтації на виробників законопроект передбачає формування культури раціонального споживання серед українців.

За словами Голови ГО "БЕЗЗАЙВЕ" Яни Червінської, міжфракційне об'єднання "Беззайве", яке виникло з громадської організації "БЕЗЗАЙВЕ", стало ініціатором розробки законопроекту №6544. До його обговорення приєдналися громадські активісти, представники влади та експерти Києво-Могилянської "Школи охорони здоров'я".

Документ є рамковим: "Законопроект задає "фреймворк" для майбутньої роботи в контексті споживчої політики та зв'язку з навколишнім середовищем. Наразі наше завдання – синхронізація із всесвітнім трендом та законодавством ЄС, адже аналогічний документ New Consumer Agenda був підготовлений Європейською комісією ще минулого року" , – наголосила Червінська.

МФО "Беззайве" базується на просуванні екологічних законопроектів та підтримці чинних, тому дана ініціатива є результатом аналізу поточної ситуації в Україні та відповіддю на запит суспільства, яке щороку стає все більш залученим до вирішення проблем екології.

"Ми думали з колегами про об'єднання ініціатив у спільну рамку, яка б дозволила говорити про модернізацію державної політики з метою досягнення цілей сталого розвитку та стимулювання впровадження раціональної моделі споживання природних ресурсів та виробництва продукції", – доповнила Марія Мезенцева.