RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Сольський домовився про врегулювання зернового скандалу між урядом України та Польщею - блогер

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський зміг вирішити суперечку між урядом України та Польщею із Словаччиною щодо експорту зернових попри напругу між прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та його польським візаві.

Про це написав політолог Володимир Сонюк у блозі на сайті Цензор.

"Цей успіх - не випадковість. Міністр сільського господарства системно займався цим питанням ще з весни. Проводив переговори, консультації, залучав спеціалістів тощо. І от тепер новина: Микола Сольський зі своїм польським колегою Робертом Телусом обговорили ситуацію із блокуванням експорту українського збіжжя - а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн", - наголосив Сонюк.

За його словами, міністри домовилися виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту. Наступні переговори відбудуться найближчими днями. І, сподіваємося, на них буде поставлено крапку в цьому болючому питанні.

"Завдяки зусиллям голови Мінагрополітики Словаччина погодилася на створення системи ліцензування торгівлі зерном, що дозволить зняти заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника", - додав політолог.

Він підкреслив, що українському міністру досягти таких результатів було вкрай нелегко: "Уряд постійно вставляв Сольському палки в колеса - як тиснучи на самого міністра, так і дратуючи наших партнерів публічно. Згадаймо лише, як прем’єр-міністр Денис Шмигаль погрожував подати проти Польщі позов до арбітражу Світової організації торгівлі… Саме Шмигаль, як писали ЗМІ, провалив переговори із європейськими партнерами з питання експорту наших зернових", - констатував автор.