RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

12 вересня

Всі новини

В Україні зробили висновки з попереджень Залужного: політолог пояснив зміну тактики ЗСУ

Українське військово-політичне керівництво помітило ознаки переходу війни з Росією у в'язку позиційну фазу, як про це попереджав колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, і ухвалило рішення діяти асиметрично.

Про це повідомив та письменник Станіслав Бєлковський в ефірі програми "Живий цвях".

Він зазначив, що сил ЗСУ, які вирушили на прорив до Курської області, не вистачило б, щоб переламати ситуацію на Донбасі, де Росія продовжує наступати, тому цю операцію України можна назвати ефективною.

"Курськ сам по собі не розсмокчеться. І у разі російського прориву на Донбасі, там не так багато сил (ЗСУ), щоб їхнє відведення з Курської області вирішувало проблему в цілому. Війна в'язне далі, стає довготривалою позиційною війною, про яку (в статті для журналу The Economist) писав Валерій Залужний. А якщо так – потрібні асиметричні рішення, добиватися миру через ескалацію", - розповів експерт.

Також Станіслав Бєлковський висловив переконання, що очільник Кремля Володимир Путін піде на домовленості з Україною в якомусь форматі, хоча б про обмін полоненими, що забезпечить майданчик для подальших переговорів щодо припинення вогню.

"Програма мінімум до 5 листопада (день виборів президента США): початок переговорів про припинення вогню та тотальний обмін військовополоненими. Це те, що може обговорюватися в практичній площині, і дозволить Путіну уникнути обговорення питання – а чи не дезавуював він сам себе", - заявив політолог.

Раніше представник Офісу президента України Володимира Зеленського натякнув Росії на нові проблеми після прориву ЗСУ в Курську область і заявив, що це може змусити Кремль піти на переговори про припинення вогню.