RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Правозахисники розповіли про роль РФ в позовах до ЄСПЛ проти України

Росія допомагає українцям, постраждалим в ході російської агресії на Донбасі, подавати в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) позови проти України.

Про це пише Deutsche Welle.

За даними видання, за 2016 рік кількість заяв проти України в ЄСПЛ, пов'язаних з військовим конфліктом на Донбасі, збільшилася до 3690. За оцінками правозахисників, значна кількість таких скарг є результатом цілеспрямованої діяльності Росії, яка почала скоординовану на державному рівні підготовку до подачі судових позовів проти України в ЄСПЛ ще в 2014 році, відразу після початку військової агресії.

"Російська Федерація опитувала і документувала свідоцтва людей, які перетинали кордон, рятуючись від війни, збирала цю інформацію і допомагала подавати позови проти України", - повідомила голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук.

За її словами, ці позови зроблені за одним шаблоном і тепер у великій кількості надходять в ЄСПЛ.

Правозахисники також відзначають, що значне число таких позовів подано одночасно і проти України, і проти Росії з вимогою відшкодування майна, втраченого під час бойових дій. За словами екс-уповноваженого уряду України у справах ЄСПЛ Бориса Бабина, багато адвокатів радять своїм клієнтам робити так, керуючись принципом "повинні все, але гроші легше вибити з України".

Як повідомляв "Апостроф", за підсумками 2016 року Україна стала лідером за кількістю скарг, поданих проти неї в ЄСПЛ.