RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Експертизи та звіти ФГВФО і НБУ спростовують звинувачення НАБУ у справі VAB банку - юристи

Звинувачення НАБУ повністю в справі про рефінансування VAB банку спростовуються висновками експертиз, звітами Фонду гарантування вкладів і висновками НБУ.

Про це повідомили адвокати Тетяна Козаченко і Дмитро Лошаков з об'єднання "Юридична компанія "Капітал" на прес-конференції "Нові обставини справи Пісарука-Бахматюка".

Так, юристи спростували основні звинувачення НАБУ в справі - що отримане VAB банком від НБУ рефінансування нібито було витрачено неправомірно і що оцінка застави, наданої банком, була штучно заниженою.

"Звіт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, висновки якого також підтверджуються НБУ, свідчить - кошти, які надавалися в рамках рефінансування, використовувалися виключно на цілі, визначені при видачі такого рефінансування. Йдеться про надане НБУ рефінансування ВіЕйБі банку на суму 1,2 млрд гривень , те, що є основою справи НАБУ. Вони були виплачені вкладникам під час фінансової кризи 2014-2015 років. Всі кошти були використані на виплати 80 тисячам вкладникам протягом 18 днів. У середньому банк виплачував щодня понад 100 млн грн. Що стосується звинувачення в нібито неправомірній оцінці застави, наданої банком під рефінансування, її відповідність підтверджують дві офіційні державні експертизи. У нас на руках є висновки Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Правильність оцінки об'єктів підтверджує і Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз. Але є ще одна експертиза, яку ніхто не бачив, зроблена приватною структурою на замовлення НАБУ, і НАБУ чомусь саме на її підставі висуває звинувачення", - заявляють юристи.

Також вони висловили здивування заявами НАБУ про те, що VAB банк при отриманні стабілізаційного кредиту нібито не надав план фінансової стабілізації, адже інформація про надання такої програми банком є відкритою і міститься на сайті НБУ.

Крім того, вважають юристи, НАБУ ігнорує факт, що Олег Бахматюк кілька років намагається добитися реструктуризації і виплатити 8 млрд грн заборгованості ліквідованих банків через механізм реструктуризації. Останні такі переговори відбулися в кінці жовтня цього року - Бахматюк висунув пропозицію внести 500 млн грн, і далі щороку платити по 1 млрд грн до повної виплати всієї суми. Однак відповідей на свої пропозиції так і не отримав.

НАБУ відкрило справу про нібито нецільове використання стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком VAB банку Олега Бахматюка. Нацбанк вже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування, 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів 80 тисячам вкладників, як і передбачала ця програма. Оголошення в розшук буде оскаржуватися юристами Олега Бахматюка в суді.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаСуди
Теги: