RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

В Антикорупційному суді існує секретна кімната для ЦПК - ЗМІ

"Центр протидії корупції" має особливі преференції і окрему секретну кімнату в Вищому антикорупційному суді - на відміну від представників ЦПК, журналістів не пускають до будівлі суду.

Про це повідомляє УНІАН.

Минулого тижня під час розгляду апеляції у справі Писарука і Бахматюка ЦПК оприлюднило докладне рішення суду ще в момент його оголошення. Стало відомо, що в приміщенні ВАКС існує секретна кімната, в якій представники "Центру протидії корупції" отримують доступ до перегляду засідання і ведуть з порушенням норм КПК трансляції в соцмережі без згоди сторін розгляду і без необхідного рішення суду. Журналісти "ДС" перевірили, чи зможуть вони отримати доступ для перегляду судових засідань в окремій кімнаті в суді, і з'ясували, що подібні привілеї доступні тільки членам ЦПК.

3 серпня журналісти приїхали до Апеляційної палати суду. На порядку денному суду перебувала справа, яка повинна була розглядати колегія суддів Віктора Панкулича, Сергія Боднара та Ігоря Панаїда, яку в ЗМІ називають "трійкою Ситника" через те, що вони розглядають саме ті справи, які особливо цікавлять директора НАБУ, хоча в суді має працювати автоматичний розподіл справ. Саме ці судді вели засідання, на якому ЦПК з окремої кімнати в суді повідомили великим постом в Telegram-каналі про рішення суду в момент його проголошення. Маючи при собі всі необхідні документи, а також клопотання про дозвіл на фото- і відеозйомку засідання, журналісти не тільки не отримали окрему кімнату, як ЦПК, не змогли переглядати хід засідання, а й взагалі не були допущені в приміщення суду під приводом заходів попередження поширення коронавірусу.

Так завідувач сектором взаємодії із засобами масової інформації Апеляційної палати ВАКС Вадим Клищенко відмовив у такому праві і взагалі в доступі до суду, називаючи різні причини і в кінці зупинившись на версії коронавирусной хвороби у суддів. Він заявив, що обмежений не тільки доступ на засідання, де мають право перебувати тільки сторони по справі, а й взагалі доступ до суду. Клищенко це пояснив коронавірусом у неназваного співробітника суду, через який вільних слухачів нібито з минулого тижня не допускають в приміщення Апеляційної палати ВАКС.

Журналісти опитали 4 адвокатів, присутніх на засіданнях ВАКС за участю цієї трійки суддів, і з'ясували, що вони не були повідомлені про нібито коронавірусну хворобу у одного з суддів. Також в приміщенні суду кожен день знаходяться працівники САП, їм також не повідомили про хворобу судді, з яким вони контактували, для них не проводили ніяких тестувань і їм ніяк не обмежували доступ до ВАКС. Також завідувач сектором по роботі із засобами масової інформації ВАКС повідомив, що засідання суду не буде через хворобу судді. Однак на наступний день в розкладі роботи Апеляційної палати ВАКС є дві справи, які розглядає ця ж тріада суддів.