RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Суддя Усатий в порушення закону хоче втретє поспіль очолити Госпсуд Харківської області - ЗМІ

Голова Господарського суду Харківської області Віталій Усатий, незважаючи на те, що термін його повноважень закінчився в жовтні 2020, в порушення закону не скликає збори суддів для виборів нового керівництва суду.

Про це йдеться в статті "Схеми, гроші і рейдерство: чому глава Госпсуду Харківщини Усатий не має права на мантію" на сайті "24 канал".

У статті йдеться про те, що Віталій Усатий з квітня 2014 безперервно обіймає посаду голови Госпсуду Харківської області. Хоча, згідно зі ст. 20 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", глава місцевого суду обирається зборами суду на три роки, причому суддя не може обіймати одну посаду відповідного суду більш як два строки підряд.

"Ще в жовтні 2020 в Усатого закінчився термін повноважень голови обласного госпсуду, в зв'язку з чим останній відповідно до вимог ст. 128 закону зобов'язаний був скликати збори суддів для виборів нового керівника суду і його заступників. Станом на 9 листопада, він не те що не визначив дату проведення зборів, але навіть не оголосив про їх необхідність. Причому Усатий, незважаючи на пряму заборону закону, не приховує бажання бути обраним на посаду голови суду на третій термін, що змушує харківських бізнесменів і правозахисників бити на сполох. Тим більше що даний персонаж став уособленням недопропорядочності і зловживань у судовій системі", - йдеться в статті.

Згідно з висновками Громадської ради доброчесності від 18 березня 2019, Усатий "через систематичні порушення" одностайно визнаний невідповідним критеріям доброчесності та професійної етики судді, що мало привести до його відставки ще тоді. Втім, висновки Ради ефекту на Вищу кваліфікаційну комісію суддів не справили. У червні 2019 комісія за результатами співбесіди і оцінювання прийшла до висновку, що Усатий "відповідає займаній посаді".

За інформацією журналістів, "скандали супроводжують Усатого протягом більшої частини кар'єри. Ще в 2010 Вища рада юстиції отримувала скарги на суддю обласного госпсуду Усатого за звинуваченнями в порушенні законодавства при розгляді справ про банкрутство".

"За роки роботи головою обласного госпсуду, - пишуть журналісти, - Усатий схемами з банкрутством, винесенням рішень на користь рейдерів, розкішним життям налаштував проти себе бізнесменів, і борців з корупцією. В березні 2019, коли ВККС розглядала, чи відповідає кваліфікація і добропорядність Усатого посаді, суддю облили зеленкою прямо перед будівлею ВККС".

За інформацією PROSUD, Усатий вів справи про банкрутство київських компаній ТОВ "Леско" і ТОВ "Комплекс Технолоджі", які були мали віддати німецькому інвестору більше 2 млн доларів, але завдяки перереєстрації в Харкові і рішенням Усатого визнати їх банкрутами німецький інвестор так і не повернув грошей.

Також ЗМІ писали, що Усатий вів справу про банкрутство ФК "Металіст", знищеного олігархом часів Януковича Сергієм Курченко. "Завдяки його (Усатого) старанням справа затягнулася на роки. Весь цей час Курченко, перебуваючи в бігах, мав можливість здавати в оренду майно клубу і отримувати від цього прибуток.